Widziałam tu tylko przepisy na pszenno-gryczane, a u mnie mąki gryczanej nie dostanę
Ten przepis znalazłam w książce "Kuchnia Polska" i osobiście bardzo polecam. Jadłam na słodko w bitą śmietaną i owocami oraz na słono z sosem grzybowym, oraz po prostu ze śmietaną. Bardzo smaczne we wszystkich wersjach.
400 g mąki pszennej
500 ml mleka
1 łyżka masła
30 g drożdży
4 jajka
sól, ojej do smażenia
Drożdże rozpuścić w połowie ciepłego leka, dodać połowę mąki i osolić.
Żółtka oddzielić od białek. Do wyrośniętego zaczyny dodać resztę mąki, mleka, żółtka, stopione masło. Dokładnie wyrobić, ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta.
Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, usmażone przechowywać w ciepłym piekarniku, aby nie ostygły
Smacznego

Ten przepis znalazłam w książce "Kuchnia Polska" i osobiście bardzo polecam. Jadłam na słodko w bitą śmietaną i owocami oraz na słono z sosem grzybowym, oraz po prostu ze śmietaną. Bardzo smaczne we wszystkich wersjach.
400 g mąki pszennej
500 ml mleka
1 łyżka masła
30 g drożdży
4 jajka
sól, ojej do smażenia
Drożdże rozpuścić w połowie ciepłego leka, dodać połowę mąki i osolić.
Żółtka oddzielić od białek. Do wyrośniętego zaczyny dodać resztę mąki, mleka, żółtka, stopione masło. Dokładnie wyrobić, ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta.
Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, usmażone przechowywać w ciepłym piekarniku, aby nie ostygły
Smacznego

Ostatnią edycję dokonał moderator: