- Lis 28, 2005
- 33,921
- 6,343
- 113
Bliny ziemniaczane
Źródło przepisu - Aniela Rubinstein "Kuchnia Neli"
Składniki:
4 duże ziemniaki
1 stołowa łyżka utartej cebuli ( wg uznania)
2 jajka
smalec lub olej do smażenia
śmietana jako dodatek
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i utrzeć na drobnej tarce. Jajka ubić. Tuż przed smażeniem masę ziemniaczaną odcisnąć tak, by płyn spłynął do podstawionej miseczki. Po kilku minutach skrobia osiądzie na dnie miseczki. Ostrożnie odlać płyn, tak, by skrobia pozostała w naczyniu. Dodać do niej masę ziemniaczaną i ubite jajka. Dobrze wymieszać i ewentualnie posolić.
Bliny smażyć na średnim ogniu na złotobrązowy kolor. Podawać ze śmietaną.
Moje uwagi:
Na jeden blin biorę czubatą łyżkę masy i dość cienko ją rozsmarowuję na patelni.
Są świetne - chrupiące i pachnące.
Dla mnie dużo smaczniejsze niż placki z mąką.
Źródło przepisu - Aniela Rubinstein "Kuchnia Neli"
Składniki:
4 duże ziemniaki
1 stołowa łyżka utartej cebuli ( wg uznania)
2 jajka
smalec lub olej do smażenia
śmietana jako dodatek
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i utrzeć na drobnej tarce. Jajka ubić. Tuż przed smażeniem masę ziemniaczaną odcisnąć tak, by płyn spłynął do podstawionej miseczki. Po kilku minutach skrobia osiądzie na dnie miseczki. Ostrożnie odlać płyn, tak, by skrobia pozostała w naczyniu. Dodać do niej masę ziemniaczaną i ubite jajka. Dobrze wymieszać i ewentualnie posolić.
Bliny smażyć na średnim ogniu na złotobrązowy kolor. Podawać ze śmietaną.
Moje uwagi:
Na jeden blin biorę czubatą łyżkę masy i dość cienko ją rozsmarowuję na patelni.
Są świetne - chrupiące i pachnące.

Dla mnie dużo smaczniejsze niż placki z mąką.
Ostatnią edycję dokonał moderator: