- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Blok różany
Przepis znalazłam na blogu Bunci. Ponieważ zawiera wodę rożaną, moje niedawne "odkrycie" , musiam koniecznie go wypróbowac. Bardzo, bardzo dobry, o wyrazistym różanym smaku. Będę nie raz powtarzać. Wspaniały deser dla osób lubiących ten smak ( np. w konfiturze z płatków róż ) - jak ja
200 g mleka w proszku
1/2 szklanki cukru
2/3 kostki masła ( kostki po 200 g)
1/2 szklanki wody
6 łyżek wody różanej
garść rodzynek
czerwony barwnik spożywczy
W rondelku rozpuścic masło z wodą i cukrem. Zdjąć z ognia. Dodac mleko w proszku, dokładnie wymieszać. Dodać wodę różaną, rodzynki i barwnik ( z barwnika można zrezygnować, wtedy blok nie będzie miał różanej barwy, tylko mleczną.)
Włożyc do formy keksówki wyłożonej folią aluminiową lub spożywczą. Chłodzić w lodówce co najmniej 12 godzin ( lepiej dobę).

Przepis znalazłam na blogu Bunci. Ponieważ zawiera wodę rożaną, moje niedawne "odkrycie" , musiam koniecznie go wypróbowac. Bardzo, bardzo dobry, o wyrazistym różanym smaku. Będę nie raz powtarzać. Wspaniały deser dla osób lubiących ten smak ( np. w konfiturze z płatków róż ) - jak ja


200 g mleka w proszku
1/2 szklanki cukru
2/3 kostki masła ( kostki po 200 g)
1/2 szklanki wody
6 łyżek wody różanej
garść rodzynek
czerwony barwnik spożywczy
W rondelku rozpuścic masło z wodą i cukrem. Zdjąć z ognia. Dodac mleko w proszku, dokładnie wymieszać. Dodać wodę różaną, rodzynki i barwnik ( z barwnika można zrezygnować, wtedy blok nie będzie miał różanej barwy, tylko mleczną.)
Włożyc do formy keksówki wyłożonej folią aluminiową lub spożywczą. Chłodzić w lodówce co najmniej 12 godzin ( lepiej dobę).

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: