Blok różany

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Blok różany

Przepis znalazłam na blogu Bunci. Ponieważ zawiera wodę rożaną, moje niedawne "odkrycie" , musiam koniecznie go wypróbowac. Bardzo, bardzo dobry, o wyrazistym różanym smaku. Będę nie raz powtarzać. Wspaniały deser dla osób lubiących ten smak ( np. w konfiturze z płatków róż ) - jak ja
icon_smile.gif

S4022126.JPG

200 g mleka w proszku
1/2 szklanki cukru
2/3 kostki masła ( kostki po 200 g)
1/2 szklanki wody
6 łyżek wody różanej

garść rodzynek
czerwony barwnik spożywczy

W rondelku rozpuścic masło z wodą i cukrem. Zdjąć z ognia. Dodac mleko w proszku, dokładnie wymieszać. Dodać wodę różaną, rodzynki i barwnik ( z barwnika można zrezygnować, wtedy blok nie będzie miał różanej barwy, tylko mleczną.)

Włożyc do formy keksówki wyłożonej folią aluminiową lub spożywczą. Chłodzić w lodówce co najmniej 12 godzin ( lepiej dobę).

S4022128.JPG

Załączniki

• S4022126.JPG
    S4022126.JPG
    37.1 KB · Wyświetleń: 1
  • S4022128.JPG
    S4022128.JPG
    32.4 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

lullaby

Member
Paź 22, 2005
172
0
0
Ale mi miło, ze ktoś pamięta mojego bloga i moje przepisy (choć widzę, że mocno go zmodyfikowałaś).
Przypomnę tutaj moje zdjęcia
icon_smile.gif

Załączniki

• blok_rozany1.jpg
    blok_rozany1.jpg
    68.2 KB · Wyświetleń: 0
  • blok3kp5.jpg
    blok3kp5.jpg
    61.1 KB · Wyświetleń: 0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Buncia co prawda pisze, że przepis pochodzi z blogu Na deser, ale przy próbie zobaczenia Twojego przepisu pojawia mi się

CYTATDostęp do tego blogu został zastrzeżony przez jego właściciela. Jeżeli masz do niego prawo dostępu i chcesz go zobaczyć, musisz się zalogować
I dalej mnie nie puszcza, choc się loguję - strona mi się zawiesza,
icon_sad.gif
więc Twojego przepisu nie widziałam.

Ten od Bunci zmodyfiowałam, bo nie widzę potrzeby mieszania najpierw samego mleka z orzechami - a za orzechami tez nie przepadam, więc zostały zastąpione przez rodzynki.
icon_smile.gif

Super, że wstawiłaś swoje zdjęcia!
icon_biggrin.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy