
PRZEPIS:
nadzienie
6 szklanek świeżych jagód lub borówek
1/3 szklanki cukru
łyżeczka skórki stratej z cytryny
2 łyżki mąki kukurydzianej
składniki wymieszać
ciasto
1 i 1/3 szklanki mąki
2 łyżki cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki sody
5 łyżek drobno pokrojonego masła
1 szklanka kwaśnej śmietany
3 łyżki 2% mleka
1 łyżeczka cukru
Mąkę, cukier, proszek, sól i sodę wymieszać. Dodać masło i zagnieść ciasto, a następnie wlać powoli śmietanę (najlepiej jest gnieść ciasto w jakiejś misce) i ponownie zagnieść ciasto, tak aby było gładkie. Na dół wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wyłożyć nadzienie, na to wyłożyć ciasto i posmarować je mlekiem i posypać cukrem. Piec 60 min w 220 stopniach.
trudno powiedzieć czy to ciasto czy deser, ale pewne jest, że jest PYSZNE