Błyskawiczne placuszki owsiane*

mała m.

Member
Paź 13, 2007
419
0
0
Sytuacja zmusiła mnie do wykombinowania mega szybkiego obiadku, a że płatki zalegały w szafce, to trzeba było się ich pozbyć. Anty-owsiani nawet nie poczuli, że ich oszukałam;-)

BŁYSKAWICZNE PLACUSZKI OWSIANE

1 jajko
7 pełnych łyżek mąki pszennej
6 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
1/4 szkl. mleka
80g (ok. 4 łyżek) jogurtu, np. malinowego
2 łyżki cukru
po pół łyżeczki proszku do pieczenia i sody
opcjonalnie: garść malin

Jajo lekko ubić, dodać mleko i jogurt oraz wszystkie suche składniki. Dobrze wymieszać
i odstawić na 15 minut.. Po tym czasie do ciasta dodać maliny, delikatnie połączyć. Smażyć
do lekkiego zarumienienia z obu stron na patelni teflonowej lub każdej innnej. Podawać z sosem owocowym, dżemem, jogurtem i innymi pysznościami.

kopiasdc12232.jpg

Ostatnią edycję dokonał moderator:

powi

Member
Cze 12, 2009
254
0
0
też mam trochę płatków owsianych do zużycia, więc przepis jak znalazł. Ale czy mogłabyś wpisać ile tego mleka i proszku potrzeba? i czemu musi być zmieszana soda i proszek? Sam proszek albo sama soda nie wystarczy?
gruebel_2.gif

mała m.

Member
Paź 13, 2007
419
0
0
Oj, oj. Nie wiem, co się stało, że wcięło proporcje. Jeśli nie masz proszku lub sody, to może być to lub to. A mleka użyłam 1/4 szklanki.

mała m.

Member
Paź 13, 2007
419
0
0
Szczerze mówiąc, nie próbowałam takiej opcji. Można eksperymentować, ja pewnie podjęłabym się takich modyfikacji, ale ryzykantka ze mnie, więc proszę się nie sugerować
icon_wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy