Błyskawiczny placek z jabłkami i bananami

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
  • 1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru (może być nieco mniej)
    4 całe jajka
    szczypta soli
    1 banan
    2 jabłka
Jajka całe ubić z cukrem, dodać mąkę i sól i miksować jeszcze chwilę. Wlać połowę masy do foremki - u mnie tortownica 26 cm średnicy. Na to położyć plastry bananów i jabłek. Wylać resztę ciasta na wierzch

2126308220052117535S500x500Q85.jpg
2445987930052117535S500x500Q85.jpg


i piec w 180 stopniach C przez 35-40 minut. U mnie bez termoobiegu.

2643935990052117535S500x500Q85.jpg


Gorące jest pyszne.
Na zimno też
icon_smile.gif


2527834240052117535S500x500Q85.jpg


Moja tortownica ma teflonową powierzchnię i nie muszę jej smarować tłuszczem ani wysypywać bułką tartą, ale sądzę, że tradycyjne tortownice należy natrzeć.
 

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
wygląda super, jeszcze do tego składników niewiele. tak sobie myślałam czy by nie upiec, ale z samymi jabłkami, bo banany wyszły ;) tylko, że ja tego nie zjem sama... myślisz, że możnaby je zamrozić? czy nie bardzo?
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy