Składniki :
wywar warzywny:
ładny kawalek wołowiny (do pól kilo) - im więcej tym zupa treściwsza
1 mała czerwona papryka
ziemniaki (ok 5 szt.)
garść mrożonego groszku
1 (lub 2) marchewki
Kluseczki:
1 szklanka mąki, olej
1 małe piwo
żółtko
Przyprawy: kminek, ostra i słodka papryka, sól
- - - - - - - - -
Bogracz: Ugotuj wywar warzywny. Mięso umyj, pokrój w drobną kostkę, po czym podsmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu. Smaż mieszając aż woda dobrze odparuje. Przełóż mieso do garna i zalej gorącym wywarem, wsyp ok. łyżeczki kminku i wolno gotuj do miękkości. Na patelni rozgrzej trochę tłuszczu (olej), zdejmij z ognia, wsyp słodką ( 1 łyżeczka) i ostrą paprykę i rozprowadź ją w tłuszczu. Dodaj do garnka, daje nie tylko smak, ale i kolor. Oddzielnie ugotuj ziemniaki pokrojone w kostkę i marchewkę. Odcedzone dorzucisz do garnka pod koniec gotowania, groszek zielony (nie za dużo) również. Paprykę dla bezpieczeństwa przed rozgotowaniem mozesz ugotować też oddzielnie lub pokrojoną wrzuć do garnka na 10-15 min. przed końcem.
Kluski czipetki: żółtko jaja, mąka (ok 1/2 szklanki) i do zarobienia trochę piwa (reszta piwa oczywiscie do natychmiastowej konsumpcji
). Zagnieć na średnio twarde ciasto tak, ażeby dały wałkować się zacierkowato w palcach (nie może sie kleić). Na talerzu lub tacy podsyp trochę mąki i tam składaj robione czipetki. Gdy zupę doprawisz do smaku i będą już w niej wszystkie składniki, zsuń kluseczki razem z mąką i chwilę pogotuj. To wszystko. Zupa powinna być nieco bardziej pikantna, bo czipetki wchłoną smak.
wywar warzywny:
ładny kawalek wołowiny (do pól kilo) - im więcej tym zupa treściwsza

1 mała czerwona papryka
ziemniaki (ok 5 szt.)
garść mrożonego groszku
1 (lub 2) marchewki
Kluseczki:
1 szklanka mąki, olej
1 małe piwo
żółtko
Przyprawy: kminek, ostra i słodka papryka, sól
- - - - - - - - -
Bogracz: Ugotuj wywar warzywny. Mięso umyj, pokrój w drobną kostkę, po czym podsmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu. Smaż mieszając aż woda dobrze odparuje. Przełóż mieso do garna i zalej gorącym wywarem, wsyp ok. łyżeczki kminku i wolno gotuj do miękkości. Na patelni rozgrzej trochę tłuszczu (olej), zdejmij z ognia, wsyp słodką ( 1 łyżeczka) i ostrą paprykę i rozprowadź ją w tłuszczu. Dodaj do garnka, daje nie tylko smak, ale i kolor. Oddzielnie ugotuj ziemniaki pokrojone w kostkę i marchewkę. Odcedzone dorzucisz do garnka pod koniec gotowania, groszek zielony (nie za dużo) również. Paprykę dla bezpieczeństwa przed rozgotowaniem mozesz ugotować też oddzielnie lub pokrojoną wrzuć do garnka na 10-15 min. przed końcem.
Kluski czipetki: żółtko jaja, mąka (ok 1/2 szklanki) i do zarobienia trochę piwa (reszta piwa oczywiscie do natychmiastowej konsumpcji

Ostatnią edycję dokonał moderator: