Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Boranija
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Simona" data-source="post: 273967" data-attributes="member: 137"><p>W kontekscie rozmowy o warzywach przypomnialo mi sie o boraniji. Boranije znam jako serbskie danie, byc moze z pochodzenia jest jeszcze bardziej poludniowa.</p><p></p><p>Ilosci raczej na oko.</p><p></p><p></p><p>500 g fasolki szparagowej, albo wiecej</p><p>200 g miesa - najlepiej ze swini</p><p>2 cebule</p><p>okolo 3 marchewki</p><p>koncentrat pomidorowy</p><p>pietruszka</p><p>olej, pieprz, sol, troche maki, wywar albo woda</p><p></p><p>[ATTACH=full]9142[/ATTACH]</p><p></p><p>Mieso pokroic na mniejsze kawalki, podsmazyc na oleju, wyjac. Cebule drobno posiekac, podsmazyc na oleju, zalac wywarem albo woda, dodac marchewke, starta na grubych oczkach, posolic, gotowac az marchewka zmieknie. Dodac drobno posiekana pietruszke. Po jakims czasie dodac z 2 lyzki koncentratu pomidorowego. </p><p></p><p>Nie przesadzac z woda, calosc ma miec konsystencje gulaszu. </p><p></p><p>W miedzyczasie osobno ugotowac fasolke szparagowa, pokrojona na kawalki okolo 3 cm dlugosci. Polaczyc z reszta, dodac mieso, podgotowac jeszcze pare minut, doprawic do smaku i dodac odrobine zasmazki do calosci. </p><p></p><p>A zamiast zasmazki mozna tez zrobic tak: jajko w kubku wymieszac maka ktorej dodajemy tyle aby zrobila sie gesta, ale jeszcze plynna masa. Mase wlewamy po kropelkach do gotujacej sie zupy.</p><p></p><p>Bardzo lubimy to danie. </p><p></p><p>Gotowanie fasolki osobno i wyjmowanie miesa wlasciwie nie jest konieczne; zalezy od tego jaka jest fasolka, jakie mieso, i jaka kto ma wprawe w ocenianu czasu gotowania na oko. Na tym zdjeciu mieso jest zbyt grubo pokrojone; lepiej smakuje kiedy sa mniejsze kawalki.</p><p></p><p>I tyle.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Simona, post: 273967, member: 137"] W kontekscie rozmowy o warzywach przypomnialo mi sie o boraniji. Boranije znam jako serbskie danie, byc moze z pochodzenia jest jeszcze bardziej poludniowa. Ilosci raczej na oko. 500 g fasolki szparagowej, albo wiecej 200 g miesa - najlepiej ze swini 2 cebule okolo 3 marchewki koncentrat pomidorowy pietruszka olej, pieprz, sol, troche maki, wywar albo woda [ATTACH=full]9142[/ATTACH] Mieso pokroic na mniejsze kawalki, podsmazyc na oleju, wyjac. Cebule drobno posiekac, podsmazyc na oleju, zalac wywarem albo woda, dodac marchewke, starta na grubych oczkach, posolic, gotowac az marchewka zmieknie. Dodac drobno posiekana pietruszke. Po jakims czasie dodac z 2 lyzki koncentratu pomidorowego. Nie przesadzac z woda, calosc ma miec konsystencje gulaszu. W miedzyczasie osobno ugotowac fasolke szparagowa, pokrojona na kawalki okolo 3 cm dlugosci. Polaczyc z reszta, dodac mieso, podgotowac jeszcze pare minut, doprawic do smaku i dodac odrobine zasmazki do calosci. A zamiast zasmazki mozna tez zrobic tak: jajko w kubku wymieszac maka ktorej dodajemy tyle aby zrobila sie gesta, ale jeszcze plynna masa. Mase wlewamy po kropelkach do gotujacej sie zupy. Bardzo lubimy to danie. Gotowanie fasolki osobno i wyjmowanie miesa wlasciwie nie jest konieczne; zalezy od tego jaka jest fasolka, jakie mieso, i jaka kto ma wprawe w ocenianu czasu gotowania na oko. Na tym zdjeciu mieso jest zbyt grubo pokrojone; lepiej smakuje kiedy sa mniejsze kawalki. I tyle. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Boranija
Top
Bottom