Boranija

Simona

Moderator
Członek ekipy
Paź 27, 2004
2,528
0
0
W kontekscie rozmowy o warzywach przypomnialo mi sie o boraniji. Boranije znam jako serbskie danie, byc moze z pochodzenia jest jeszcze bardziej poludniowa.

Ilosci raczej na oko.


500 g fasolki szparagowej, albo wiecej
200 g miesa - najlepiej ze swini
2 cebule
okolo 3 marchewki
koncentrat pomidorowy
pietruszka
olej, pieprz, sol, troche maki, wywar albo woda

Boranija.JPG

Mieso pokroic na mniejsze kawalki, podsmazyc na oleju, wyjac. Cebule drobno posiekac, podsmazyc na oleju, zalac wywarem albo woda, dodac marchewke, starta na grubych oczkach, posolic, gotowac az marchewka zmieknie. Dodac drobno posiekana pietruszke. Po jakims czasie dodac z 2 lyzki koncentratu pomidorowego.

Nie przesadzac z woda, calosc ma miec konsystencje gulaszu.

W miedzyczasie osobno ugotowac fasolke szparagowa, pokrojona na kawalki okolo 3 cm dlugosci. Polaczyc z reszta, dodac mieso, podgotowac jeszcze pare minut, doprawic do smaku i dodac odrobine zasmazki do calosci.

A zamiast zasmazki mozna tez zrobic tak: jajko w kubku wymieszac maka ktorej dodajemy tyle aby zrobila sie gesta, ale jeszcze plynna masa. Mase wlewamy po kropelkach do gotujacej sie zupy.

Bardzo lubimy to danie.

Gotowanie fasolki osobno i wyjmowanie miesa wlasciwie nie jest konieczne; zalezy od tego jaka jest fasolka, jakie mieso, i jaka kto ma wprawe w ocenianu czasu gotowania na oko. Na tym zdjeciu mieso jest zbyt grubo pokrojone; lepiej smakuje kiedy sa mniejsze kawalki.

I tyle.
 

Załączniki

  • Boranija.JPG
    Boranija.JPG
    48.6 KB · Wyświetleń: 68
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Simono nie zapomnij więc o zdjęciu
anbetung.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
O mamoo, wygląda mniamnuśnie. Nigdy nie kombinowałam aż tak z fasolką
icon_wink.gif
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
jej slinotoku dostalam
lecker.gif


tylko ta marchewka, ona jest nie MM-owa
icon_sad.gif
czym by tu mozna ja zastapic
gruebel_2.gif
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
jutro robię koniecznie to danko
daumen.gif
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Boranija jest pyszna. Dziś robiłam cały sagan
icon_mrgreen.gif
I co jakiś czas chodzę i podjadam jeszcze
icon_redface.gif
Pychotka
lecker.gif


 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Jutro na sniadanie robie ale bez mnięska
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Swietny przepis. Ugotowalam ogromny garnek. Zamiast miesa wieprzowego dalam surowe kielbaski z kurczaka i indyka / swietne na tzw. lenia w kuchni /. Pyszne!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,437
1,539
113
Też mi bardzo smakuje.

post_956_1184669652.jpg

Szybkie i smaczne danie.
 

Załączniki

  • post_956_1184669652.jpg
    post_956_1184669652.jpg
    27.7 KB · Wyświetleń: 29
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Ugotowałam wczoraj wielki gar fasolki której nie daliśmy rady zjeść
icon_mrgreen.gif

Więc dziś niewiele myśląc wyprodukowałam boraniję - miaaaaaaam
mniam.gif

Poparzyłam sobie dzioba bo nie mogłam się doczekać aż wystygnie. Zrobiłam z kiełbaską, dodałam też paprykę żółtą i 2 ząbki czosnku. Zagęściłam jajkiem z mąką - super sprawa!
DSCF4947.JPG
 

Załączniki

  • DSCF4947.JPG
    DSCF4947.JPG
    98.8 KB · Wyświetleń: 26

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Simono, natchnęłaś mnie wczoraj wieczorem tym niewysłanym nieprzyzwoitym sms-em i postanowiłam dziś zaserwowac danie z kuchni bałkańskiej
icon_smile.gif
Szczególnie, że fasolka wyciaga do mnie ręce
icon_smile.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Albo koperek bo uwielbiam (wtedy natki mniej albo wcale zeby sie nie zagluszaly smaki)
lecker.gif