- Lis 26, 2007
- 411
- 0
- 0
suróweczka mi wyszła pyszna - miało być "sprzatanie lodówki" a wyszło cos naprawde pysznego a więc:
Składniki - proporcje dowolne - ja z podanych wykarmiłam 3 osoby (surówka była dodatkiem do obiadu z dwóch dań)
- 1 ładny i jędrny burak
- 1 jabłko
- ćwiartka cebulki
- 2 garstki "Kiełków na patelnie" (takie groszki)
- 1 kiszony ogórek
- pestki dyni i słonecznika do posypania
sos:
- 2 łyzki oliwy
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- ewentualnie fruktoza jak za kwaśne (ja nie dawałam)
- czosnek suszony granulowany
- szczypta suszonej mięty
Przygotowanie:
Buraka umyć, wyszorować porzadnie szczotką, obrać (nie gotować) i zetrzec na tarce na dużych oczkach
Jabłko pokroić ze skórą w kostkę
cebulkę i ogórka w drobną kostkę
dorzucic kiełki i wszystko wymieszać
wymieszać wszystkie składniki sosu - polać surówke i wymieszac dokładnie
odstawic na conajmniej godzinke niech sie przegryzie
przed podaniem posypac pestkami dyni i słonecznika
Z dedykacją dla Ilonki (w postach piszesz o buraczkach i mnie zainspirowałaś)
polecam i życze smacznego
Składniki - proporcje dowolne - ja z podanych wykarmiłam 3 osoby (surówka była dodatkiem do obiadu z dwóch dań)
- 1 ładny i jędrny burak
- 1 jabłko
- ćwiartka cebulki
- 2 garstki "Kiełków na patelnie" (takie groszki)
- 1 kiszony ogórek
- pestki dyni i słonecznika do posypania
sos:
- 2 łyzki oliwy
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- ewentualnie fruktoza jak za kwaśne (ja nie dawałam)
- czosnek suszony granulowany
- szczypta suszonej mięty
Przygotowanie:
Buraka umyć, wyszorować porzadnie szczotką, obrać (nie gotować) i zetrzec na tarce na dużych oczkach
Jabłko pokroić ze skórą w kostkę
cebulkę i ogórka w drobną kostkę
dorzucic kiełki i wszystko wymieszać
wymieszać wszystkie składniki sosu - polać surówke i wymieszac dokładnie
odstawic na conajmniej godzinke niech sie przegryzie
przed podaniem posypac pestkami dyni i słonecznika
Z dedykacją dla Ilonki (w postach piszesz o buraczkach i mnie zainspirowałaś)
polecam i życze smacznego