- Mar 6, 2008
- 1,831
- 1
- 0
-śledzie zielone 1kg
-mąka pszenna 10 dag
-olej (do smażenia)
-sól
zalewa:
-1 l wody
-duża cebula pokrojona w krążki
-2 liście laurowe
-4 ziarna ziela angielskiego
-4 ziarna pieprzu
-1 łyżeczka cukru
-1i1/2 łyżeczki soli
-3/4-1 szklanki octu
-1/2 łyżeczki maggi
Śledzie wypatroszyć (jeśli mamy kupione całe), wypłukać, posolić i obtoczyć, w mące.
Smażyć z obu stron na oleju, a następnie ułożyć je, w salaterce lub innym naczyniu.
Przygotować zalewę:
pokrojoną cebulę obgotować przez 3-4 min.w wodzie z solą, cukrem,
pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim, wyjąć cebulę i ułożyć ją
na śledziach. Do wywaru dodać maggi i ocet. Jeśli trzeba to przyprawić do
smaku, zagotować i ostudzić. Ostudzoną zalewę wlać na przygotowane śledzie.
Odstawić najlepiej na 1 dzień, żeby ryba przeszła zalewą. Podawać z pieczywem
lub jako danie obiadowe, z ziemniakami.
Dla koloru i podkręcenia smaku można jeszcze dodać do zalewy łyżeczkę karmelu.
Moje uwagi:
Ilość octu dopasować w/g swoich upodobań,
z tą zalewą robię również inne ryby np.dorsz lub mintaj opanierowane, w mące, jajku i bułce tartej.
Wszystkie polecam.
-mąka pszenna 10 dag
-olej (do smażenia)
-sól
zalewa:
-1 l wody
-duża cebula pokrojona w krążki
-2 liście laurowe
-4 ziarna ziela angielskiego
-4 ziarna pieprzu
-1 łyżeczka cukru
-1i1/2 łyżeczki soli
-3/4-1 szklanki octu
-1/2 łyżeczki maggi
Śledzie wypatroszyć (jeśli mamy kupione całe), wypłukać, posolić i obtoczyć, w mące.
Smażyć z obu stron na oleju, a następnie ułożyć je, w salaterce lub innym naczyniu.
Przygotować zalewę:
pokrojoną cebulę obgotować przez 3-4 min.w wodzie z solą, cukrem,
pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim, wyjąć cebulę i ułożyć ją
na śledziach. Do wywaru dodać maggi i ocet. Jeśli trzeba to przyprawić do
smaku, zagotować i ostudzić. Ostudzoną zalewę wlać na przygotowane śledzie.
Odstawić najlepiej na 1 dzień, żeby ryba przeszła zalewą. Podawać z pieczywem
lub jako danie obiadowe, z ziemniakami.
Dla koloru i podkręcenia smaku można jeszcze dodać do zalewy łyżeczkę karmelu.
Moje uwagi:
Ilość octu dopasować w/g swoich upodobań,
z tą zalewą robię również inne ryby np.dorsz lub mintaj opanierowane, w mące, jajku i bułce tartej.
Wszystkie polecam.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: