Brązowy sos do steków i innych mięs

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
1
0
Ten pyszny, prosty i szybki w wykonaniu sos znakomicie nadaje się do steków i wszystkich innych mięs, jak mięsa pieczone, pieczony drób, hamburgery, kotlety, etc. Można użyć go nawet do wędlin na kanapce lub do frytek. Bardzo polecam. Przepis wg Johna Mitzewich, autora fantastycznego bloga Foodwishes.

brown_sauce.JPG

1/3 szklanki wody
1/4 szklanki rodzynek
1/2 szklanki ciemnego octu balsamicznego
1/4 szklanki sosu Worcestershire
1/4 szklanki keczupu
1/4 szklanki musztardy Dijon
1 ząbek czosnku
1/3 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
szczypta pieprzu cayenne

Wszystkie składniki wymieszać w rondlu, gotować na wolnym ogniu 15 minut. Jeśli chcecie mieć bardziej gęsty sos, można go zagęścić 1/2 łyżeczki mąki
ziemniaczanej.Sos przecedzamy przez sito i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wówczas doprawiamy ostatecznie solą i pieprzem, do smaku.
 

Załączniki

  • brown_sauce.JPG
    brown_sauce.JPG
    111.7 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
0
0
Podoba mi się!
A rodzynek nie miksować? Wyrzucić?
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
1
0
Nie, w oryginale rodzynek się nie miksowało. Dzięki temu sos ma gładką konsystencję.
Te rodzynki są potem smaczne, słodko-balsamiczne, można je spokojnie zjeść, np. dodać do pierwszego dania mięsnego, gdzie używamy sosu. Lub do wędliny na kanapce, czy zjeśc z serkiem pleśniowym.
Resztę sosu przechowujemy w lodówce.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: