- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Ten pyszny, prosty i szybki w wykonaniu sos znakomicie nadaje się do steków i wszystkich innych mięs, jak mięsa pieczone, pieczony drób, hamburgery, kotlety, etc. Można użyć go nawet do wędlin na kanapce lub do frytek. Bardzo polecam. Przepis wg Johna Mitzewich, autora fantastycznego bloga Foodwishes.
1/3 szklanki wody
1/4 szklanki rodzynek
1/2 szklanki ciemnego octu balsamicznego
1/4 szklanki sosu Worcestershire
1/4 szklanki keczupu
1/4 szklanki musztardy Dijon
1 ząbek czosnku
1/3 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
szczypta pieprzu cayenne
Wszystkie składniki wymieszać w rondlu, gotować na wolnym ogniu 15 minut. Jeśli chcecie mieć bardziej gęsty sos, można go zagęścić 1/2 łyżeczki mąki
ziemniaczanej.Sos przecedzamy przez sito i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wówczas doprawiamy ostatecznie solą i pieprzem, do smaku.

1/3 szklanki wody
1/4 szklanki rodzynek
1/2 szklanki ciemnego octu balsamicznego
1/4 szklanki sosu Worcestershire
1/4 szklanki keczupu
1/4 szklanki musztardy Dijon
1 ząbek czosnku
1/3 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
szczypta pieprzu cayenne
Wszystkie składniki wymieszać w rondlu, gotować na wolnym ogniu 15 minut. Jeśli chcecie mieć bardziej gęsty sos, można go zagęścić 1/2 łyżeczki mąki
ziemniaczanej.Sos przecedzamy przez sito i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wówczas doprawiamy ostatecznie solą i pieprzem, do smaku.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: