Brazylijska moqueca*

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Moqueca z rybą i krewettkami – dzieło męża mego według przepisu z ksiązki Cook
Brasilia.

W oryginale nazywa się toto moqueca de peixe e camarao i jest wyśmienite 

Składniki:
550 g filetów z białej ryby (użyliśmy halibuta i krewetek – tych było około 300 g)
pokrojonych w 5 cm kawałki
1 dymka pokrojona
1 mała cebula posiekana
mały kawałek imbiru drobno posiekany lub starty
4 duże ząbki czosnku drobno posiekane
5 łyżek oleju palmowego (dende) – można kupić w sklepie Kuchnie Świata (daje
specyficzny smak i trudno go zastąpić w kuchni brazylijskiej)
posiekana świeża kolendra (ile kto lubi max 4 łyżki)
2/3 zielonej papryki pokrojonej w kostkę
2/3 żółtej papryki pokrojonej w kostkę (my użyliśmy małej czerwonej papryczki która
okazała się średnio ostra i fajnie dodała smaku)
350 ml bulionu rybnego
225 ml mleka kokosowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka soku z limonki
sól (np. morska) i świeżo mielony pieprz do smaku
2 duże pomidory obrane ze skórki, wypestkowane i pokrojone w kostkę
Ryż lub farofa

Przygotuj marynatę do ryby. W misce wymieszaj połowę dymki, połowę cebuli, połowę
imbiru i połowę czosnku. Dodaj 2 łyżki oleju dende i połowę kolendry. Umieść kawałki ryby
(i krewetki) w torebce foliowej i wymieszaj z marynatą. Usuń resztki powietrza z torebki i
zawiąż ją dobrze (można użyć torebki z zamknięciem strunowym). Marynuj w lodówce
przez ok. 3h.
Wyjmij rybę (i krewetki) z lodówki 30 minut przed użyciem. Nagrzej piekarnik do 180stC.
Rozgrzej pozostałe 3 łyżki oleju dende na dużej patelni. Dodaj resztę dymki, cebuli i całą
paprykę. Smaż przez ok. 3 min aż warzywa będą miękkie. Dodaj resztę imbiru, czosnku i
dobrze wymieszaj. Gotuj przez 1 min. Wlej bulion rybny i zagotuj. Dodaj mleczko
kokosowe i koncentrat pomidorowy i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i
gotuj powoli na małym ogniu.
W miedzy czasie wyłóż rybę (tym razem BEZ krewetek, trzeba je wyciągnąć i odłożyć na
bok) do naczynia żaroodpornego, dodaj sok z limonki i dopraw solą i pieprzem. Piecz w
piekarniku 10-12 min aż będzie prawie gotowa.
Po tym czasie przenieś delikatnie kawałki ryby na patelnię. Dodaj sos z naczynia
żaroodpornego. Duś rybę na małym ogniu w sosie pod przykrywką ok. 5-8 min aż będzie
miękka. W tzw międzyczasie dorzuć krewetki. Zdejmij pokrywkę, dodaj pokrojone
pomidory. Dodaj soli i pieprzu do smaku i posyp resztą świeżej kolendry. Podawaj z
ryżem lub farofą
tuxLSUcWXUt8rBu0GX.jpg

W2ZoF8ZXBkWNHGKabX.jpg

W2ZoF8ZXBkWNHGKabX.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Marge, jaki cudny kolor!
daumen.gif

To z cala pewnoscia jedno z moich ulubionych dan
icon_smile.gif

Choc ze wzgledu na nie-rybnego meza czasami robie taki wlasnie sos a la moqueca, tylko ze bez ryby ;) Pycha
lecker.gif

(moje zdjecie niestety do najpiekniejszych nie nalezy ;) ).
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,251
1,804
113
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy