Breakfast bars Nigelli

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
2,841
64
48
Witam, polecam pyszne ciasteczka (?) do kawy, mogące czasem zastąpić śniadanie (pierwsze, drugie, a czasem nawet trzecie
icon_smile.gif


Składniki:

* 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (397 g)
* 250 g płatków owsianych (nie błyskawicznych) - daję tzw. górskie
* 75 g wiórków kokosowych - pomijam, bo nie lubię
* 100 g suszonej żurawiny
* 125 g mieszanki nasion (słonecznik, dynia, sezam)
* 125 g niesolonych fistaszków - czasem zamiast tego daję migdały obrane ze skórki, w całości, ogólnie pilnuję, żeby się mniej więcej waga zgadzała składników
icon_smile.gif




Mleko słodzone podgrzać lekko w garnuszku. W naczyniu wymieszać wszystkie pozostałe składniki, dolać ciepłego mleka, dobrze wymieszać.

Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na to wyłożyć przygotowaną mieszankę (nie wciskać mocno w dno, ani nie wciskać w ogóle - batony będa zbyt twarde), wyrównać.

Piec około 1 godziny w temperaturze 130ºC. Po około 15 minutach od wyjęcia pokroić na 16 batoników.

(skopiowałam z bloga mojewypieki.blox.pl)

Polecam, znikają w błyskawicznym tempie!
teraz sobie pomyślałam, czy by nie zrobić na święta z dodatkiem cynamonu..... hmm...