- Sie 7, 2006
- 1,017
- 0
- 0
Brokułowy krem z indykiem i kuminem
Na podstawie przepisu ze strony http://www.bodyrock.tv/2011/01/28/broccoli...ey-breast-soup/
Zupa prosta i szybka, bardzo pożywna, dużo białka, mało węglowodanów. Dodatkowo dzięki przyprawom nie jest mdła, ma ciekawy, orientalny smak.
Składniki:
400 ml odtłuszczonego mleka (ja dałam 600ml)
400g posiekanego brokuła
ok. 700g piersi indyczej pokrojonej w niewielkie kawałki (wegetarianie mogą użyć tofu)
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki masła (ja dałam niecałą 1 łyżkę)
2 x 1/2 łyżki oliwy
filiżanka pokruszonych orzechów włoskich
miseczka marchewki startej na grubej tarce
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kuminu
ok. 4 łyżek soku z cytryny (+ew. starta skórka do przystrojenia)
sól
Posiekaną cebulę zeszklić na 1/2 łyżki oliwy, dodać przeciśnięty czosnek, cynamon i kumin oraz sok z cytryny, wymieszać i chwilkę podgrzewać, uważając aby się nie przypaliło. Wlać mleko i wrzucić brokuła. Wymieszać i dusić na niewielkim ogniu aż brokuł będzie miękki.
Na patelnię wlać resztę oleju i podsmażyć kawałki indyka przyprawione solą i pieprzem.
Kiedy brokuł będzie miękki zmiksować zupę (ja zmiksowałam 3/4 resztę zostawiłam w kawałkach bo tak lubię). Do kremu wrzucić indyka.
Nalewać do miseczek, posypując wierzch startą marchewką i pokruszonymi orzechami.
Na zdjęciu wersja z sezamem bo orzechy wyszły

Na podstawie przepisu ze strony http://www.bodyrock.tv/2011/01/28/broccoli...ey-breast-soup/
Zupa prosta i szybka, bardzo pożywna, dużo białka, mało węglowodanów. Dodatkowo dzięki przyprawom nie jest mdła, ma ciekawy, orientalny smak.
Składniki:
400 ml odtłuszczonego mleka (ja dałam 600ml)
400g posiekanego brokuła
ok. 700g piersi indyczej pokrojonej w niewielkie kawałki (wegetarianie mogą użyć tofu)
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki masła (ja dałam niecałą 1 łyżkę)
2 x 1/2 łyżki oliwy
filiżanka pokruszonych orzechów włoskich
miseczka marchewki startej na grubej tarce
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kuminu
ok. 4 łyżek soku z cytryny (+ew. starta skórka do przystrojenia)
sól
Posiekaną cebulę zeszklić na 1/2 łyżki oliwy, dodać przeciśnięty czosnek, cynamon i kumin oraz sok z cytryny, wymieszać i chwilkę podgrzewać, uważając aby się nie przypaliło. Wlać mleko i wrzucić brokuła. Wymieszać i dusić na niewielkim ogniu aż brokuł będzie miękki.
Na patelnię wlać resztę oleju i podsmażyć kawałki indyka przyprawione solą i pieprzem.
Kiedy brokuł będzie miękki zmiksować zupę (ja zmiksowałam 3/4 resztę zostawiłam w kawałkach bo tak lubię). Do kremu wrzucić indyka.
Nalewać do miseczek, posypując wierzch startą marchewką i pokruszonymi orzechami.
Na zdjęciu wersja z sezamem bo orzechy wyszły
