- Gru 21, 2005
- 7,253
- 4
- 0
Dla Joanny.
Mielismy je dzis na obiad. Swietnie pasuja do grilowanego lososia (w musztardowo-midowej marynacie)/
2 brokuly, podzielone na rozyczki, lodygi na cienkie plasterki
2 czubate lyzki gladkiego masla orzechowego (mam na mysli to z orzeszkow ziemnych)*
ok 1/4 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
2 lyzki sosu sojowego
1 lyzeczka agave syrup
1 zabek czosnku, zmiazdzony
dodatkowo 1-2 lyzki masla orzechowego z kawalkami (crunchy peanut butter)
W sporym garnku zagotowuje wode na ostro, wsypuje odrobine soli i wkladam do wrzatku rozyczki i plasterki brokulow. Gotuje 3-4 min, odcedzam i delikatnie wykladam na papierowy recznik i zostawiam do wysuszenia (tzw. steam-dry). Alternatywnie proponuje wykorzystac super prosty przepis Buki na brokuly z patelni.
Gdy brokuly sie gotuja, do rondelka wkladam skladniki sosu i podgrzewam je na srednim ogniu do rozpuszczenia i polaczenia sie. Gdy sos jest plynny i gladki (regulowac gestosc woda) zdejmuje z ognia i dodaje lyzke masla orzechowego z kawalkami.
Polewam nim brokuly, podaje natychmiast.
Mielismy je dzis na obiad. Swietnie pasuja do grilowanego lososia (w musztardowo-midowej marynacie)/
2 brokuly, podzielone na rozyczki, lodygi na cienkie plasterki
2 czubate lyzki gladkiego masla orzechowego (mam na mysli to z orzeszkow ziemnych)*
ok 1/4 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
2 lyzki sosu sojowego
1 lyzeczka agave syrup
1 zabek czosnku, zmiazdzony
dodatkowo 1-2 lyzki masla orzechowego z kawalkami (crunchy peanut butter)
W sporym garnku zagotowuje wode na ostro, wsypuje odrobine soli i wkladam do wrzatku rozyczki i plasterki brokulow. Gotuje 3-4 min, odcedzam i delikatnie wykladam na papierowy recznik i zostawiam do wysuszenia (tzw. steam-dry). Alternatywnie proponuje wykorzystac super prosty przepis Buki na brokuly z patelni.
Gdy brokuly sie gotuja, do rondelka wkladam skladniki sosu i podgrzewam je na srednim ogniu do rozpuszczenia i polaczenia sie. Gdy sos jest plynny i gladki (regulowac gestosc woda) zdejmuje z ognia i dodaje lyzke masla orzechowego z kawalkami.
Polewam nim brokuly, podaje natychmiast.
Ostatnią edycję dokonał moderator: