Duża dawka Baileys i czekolady, a na to polewa ze śmietankowym serkiem.
liczba porcji: blaszka 20 x 20cm
100g gorzkiej czekolady
125g masła
3/4 szkl cukru
2 jajka
3 łyżki likieru Baileys
2/3 szkl mąki
szczypta soli
100g gorzkiej czekolady posiekanej na kawałeczki
dodatkowe 3 łyżki Baileys do przesączenia
Polewa:
1/4 szkl kremowego serka typu Philadelphia
2 łyżki miękkiego masła
4 łyżki likieru Baileys
1 do 1 i 1/2 szkl cukru pudru
Roztopić czekoladę z masłem (najłatwiej w mikrofalówce). Wystudzić. Jajka ubić z cukrem, dodać likier i ostudzoną czekoladę z masłem. Dodać mąkę wymieszaną z solą, miksować do połączenia składników. Lekko wmieszać czekoladę w kawałkach.
Wlać do natłuszczonej i wysypanej mąką kwadratowej formy. Piec w 160 stopniach 20-25 min. Po upieczeniu całkowicie wystudzić (uwaga łakomczuchy : to może potrwać z 1,5 godz).
Ponakłuwać gęsto powierzchnię ciasta wykałaczką. Nasączyć 3 łyżkami Baileys. Jak się wchłonie posmarować grubo polewą.
Polewa:
Zmiksować masło z serkiem, dodać Baileys. Stopniowo dodawać cukier puder miksując , aż będzie gładkie. Masa ma być dość gęsta.
dodatkowe informacje
Bardzo kaloryczne i bardzo smaczne.
Równie dobre bez polewy, ale wtedy mniej widowiskowe.

liczba porcji: blaszka 20 x 20cm
100g gorzkiej czekolady
125g masła
3/4 szkl cukru
2 jajka
3 łyżki likieru Baileys
2/3 szkl mąki
szczypta soli
100g gorzkiej czekolady posiekanej na kawałeczki
dodatkowe 3 łyżki Baileys do przesączenia
Polewa:
1/4 szkl kremowego serka typu Philadelphia
2 łyżki miękkiego masła
4 łyżki likieru Baileys
1 do 1 i 1/2 szkl cukru pudru
Roztopić czekoladę z masłem (najłatwiej w mikrofalówce). Wystudzić. Jajka ubić z cukrem, dodać likier i ostudzoną czekoladę z masłem. Dodać mąkę wymieszaną z solą, miksować do połączenia składników. Lekko wmieszać czekoladę w kawałkach.
Wlać do natłuszczonej i wysypanej mąką kwadratowej formy. Piec w 160 stopniach 20-25 min. Po upieczeniu całkowicie wystudzić (uwaga łakomczuchy : to może potrwać z 1,5 godz).
Ponakłuwać gęsto powierzchnię ciasta wykałaczką. Nasączyć 3 łyżkami Baileys. Jak się wchłonie posmarować grubo polewą.
Polewa:
Zmiksować masło z serkiem, dodać Baileys. Stopniowo dodawać cukier puder miksując , aż będzie gładkie. Masa ma być dość gęsta.
dodatkowe informacje
Bardzo kaloryczne i bardzo smaczne.
Równie dobre bez polewy, ale wtedy mniej widowiskowe.