Źródło - Laura Calder "Kuchnia francuska po prostu", odcinek 5
Składniki (na oko):
Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w cienkie słupki boczek. Gdy się zrumieni wyłowić go pozostawiając jedynie tłuszcz (zlać nadmiar tłuszczu, jeśli jest go zbyt dużo), do pozostawionego tłuszczu dodać masło (wzmocni smak). Gdy masło się roztopi wrzucić liście brukselki, podsmażać. Doprawić solą i pieprzem. Wrzucić ponownie wcześniej wyłowiony boczek. Jeszcze chwilę razem podsmażyć.
Ja kupiłam brukselkę w lidlu, bardzo drobną, wobec czego po obraniu kroiłam główki na pół, wrzuciłam na tłuszcz po wędzonej szynce (zazwyczaj biorę pachwinę wędzoną, jest chudsza od boczku, ale tym razem musiałam zutylizować nadmiar wędzonej szynki), duszę aż brukselka będzie miękka, wtedy dokładam wcześniej odłowione skwarki, mieszam, doprawiam solą i pieprzem, podsmażam jeszcze chwilę.
Tym razem wyszło tak:

Składniki (na oko):
- bruksela
- boczek
- sól
- pieprz
- masło
Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w cienkie słupki boczek. Gdy się zrumieni wyłowić go pozostawiając jedynie tłuszcz (zlać nadmiar tłuszczu, jeśli jest go zbyt dużo), do pozostawionego tłuszczu dodać masło (wzmocni smak). Gdy masło się roztopi wrzucić liście brukselki, podsmażać. Doprawić solą i pieprzem. Wrzucić ponownie wcześniej wyłowiony boczek. Jeszcze chwilę razem podsmażyć.
Ja kupiłam brukselkę w lidlu, bardzo drobną, wobec czego po obraniu kroiłam główki na pół, wrzuciłam na tłuszcz po wędzonej szynce (zazwyczaj biorę pachwinę wędzoną, jest chudsza od boczku, ale tym razem musiałam zutylizować nadmiar wędzonej szynki), duszę aż brukselka będzie miękka, wtedy dokładam wcześniej odłowione skwarki, mieszam, doprawiam solą i pieprzem, podsmażam jeszcze chwilę.
Tym razem wyszło tak:

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: