- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Wydawało by się, że burger to nic innego, jak klasyczny fast food, lecz moim zdaniem - nie zawsze. Przygotowany w domu zmienia się w zdrowy slow food, nieporównywalnie smaczniejszy od kupnych wersji. Przepis stąd.
250 g mielonego mięsa wołowego
1 jajko
1 cebula
1 łyżka sosu Worcestershire
sół i czarny piperz do smaku
bułki hamburgerowe
pomidor
sałata lodowa
keczup
majonez
ew. cebula
Cebulę drobno posiekać i zrumienić na łyżce oleju. Dodać do mięsa wraz z jajkiem, sosem Worcestershire, solą i pieprzem. Wymieszać. Mięso odstawić na 15 min.
( w tym czasie można przygotwać dodatki.)
Z masy uformować cztery okrągłe burgery. Ostrożnie przenieść je na patelnię grillową lub teflonową. Usmażyć z obu stron na złoto brązowo.
Bułeczki przekroić, stroną przekrojona ułożyć na patelni teflonowej ( bez tłuszczu) i zrumienić.
Spód każdej bułki smarować łyżeczką majonezu, układać posiekaną drobno cebulę, burgera, łyżeczkę keczupu, plaster pomidora i listek sałaty.

250 g mielonego mięsa wołowego
1 jajko
1 cebula
1 łyżka sosu Worcestershire
sół i czarny piperz do smaku
bułki hamburgerowe
pomidor
sałata lodowa
keczup
majonez
ew. cebula
Cebulę drobno posiekać i zrumienić na łyżce oleju. Dodać do mięsa wraz z jajkiem, sosem Worcestershire, solą i pieprzem. Wymieszać. Mięso odstawić na 15 min.
( w tym czasie można przygotwać dodatki.)
Z masy uformować cztery okrągłe burgery. Ostrożnie przenieść je na patelnię grillową lub teflonową. Usmażyć z obu stron na złoto brązowo.
Bułeczki przekroić, stroną przekrojona ułożyć na patelni teflonowej ( bez tłuszczu) i zrumienić.
Spód każdej bułki smarować łyżeczką majonezu, układać posiekaną drobno cebulę, burgera, łyżeczkę keczupu, plaster pomidora i listek sałaty.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: