Ciasto:
150g zmielonych orzechów włoskich
150g rodzynek
8 białek
3 żółtka
1,5 łyżki maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
Masa:
budyń waniliowy
puszka brzoskwiń
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 żółtek
500g margaryny lub masła
2 paczki delicji brzoskwiniowych lub morelowych
2 galaretki brzoskwiniowe
Blacha: 40cm na 24 cm
Białka ubić na sztywno, następnie dosypać cukier i ubijać dalej aż masa będzie sztywna i lśniąca, dodać żółtka i ubijać tylko do momentu, aż sie dokładnie połączy, dosłownie minutke i na najniższych obrotach. Dodać resztę składników i wymieszać drewnianą łyżką. Wyłozsyć na blachę i piec w 180 stopniach, około 35 minut.
Brzoskiwnie odcedzić, każdą połowkę przekroić na 3 części. Sok z brzoskwiń przelać do garnuszka i uzupełnić wodą do 1/2 litra, połowę płynu zagotować z cukrem. W drugiej części płynu roztrzepac za pomocą różdżki żółtka, budyn i mąkę, wlac do gotującego sie płynu i ugotowac budyń, ściągnąć z ognia dodać 250g margaryny i dokładnie połączyć za pomoca drewnianej łyżki, pozostawić do wystygnięcia. Gdy masa będzie przestudzona ale nie całkiem zimna dodac pozostałą margaryne i ubić mikserem, wstawić do lodówki na godzinę, po tym czasie jeszcze raz ubić mikserem.
Galaretki rozpuścić w 3 1/2 szklanki wody gorącej i pozostawić do wystygnięcia.
Na ciasto wyłożyć połowę masy, poukładać delicję- można je nasączyć alkoholem, zaparzoną kawą lub herbatą z cytryna labo w ogóle nienasączać- na delicję druga część masy, na niej z kolei poukładać pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką.
150g zmielonych orzechów włoskich
150g rodzynek
8 białek
3 żółtka
1,5 łyżki maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
Masa:
budyń waniliowy
puszka brzoskwiń
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 żółtek
500g margaryny lub masła
2 paczki delicji brzoskwiniowych lub morelowych
2 galaretki brzoskwiniowe
Blacha: 40cm na 24 cm
Białka ubić na sztywno, następnie dosypać cukier i ubijać dalej aż masa będzie sztywna i lśniąca, dodać żółtka i ubijać tylko do momentu, aż sie dokładnie połączy, dosłownie minutke i na najniższych obrotach. Dodać resztę składników i wymieszać drewnianą łyżką. Wyłozsyć na blachę i piec w 180 stopniach, około 35 minut.
Brzoskiwnie odcedzić, każdą połowkę przekroić na 3 części. Sok z brzoskwiń przelać do garnuszka i uzupełnić wodą do 1/2 litra, połowę płynu zagotować z cukrem. W drugiej części płynu roztrzepac za pomocą różdżki żółtka, budyn i mąkę, wlac do gotującego sie płynu i ugotowac budyń, ściągnąć z ognia dodać 250g margaryny i dokładnie połączyć za pomoca drewnianej łyżki, pozostawić do wystygnięcia. Gdy masa będzie przestudzona ale nie całkiem zimna dodac pozostałą margaryne i ubić mikserem, wstawić do lodówki na godzinę, po tym czasie jeszcze raz ubić mikserem.
Galaretki rozpuścić w 3 1/2 szklanki wody gorącej i pozostawić do wystygnięcia.
Na ciasto wyłożyć połowę masy, poukładać delicję- można je nasączyć alkoholem, zaparzoną kawą lub herbatą z cytryna labo w ogóle nienasączać- na delicję druga część masy, na niej z kolei poukładać pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką.

