Bubble and squeak

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis pochodzi z Kulinarnego Atlasu Świata - dodatku do Gazety Wyborczej - Wielka Brytania.
Skladniki
30 dkg ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
30 dkg poszatkowanej i ugotowanej białej kapusty
1 cebula
masło lub olej do smażenia ( ja wzięłam mieszankę masła z olejem)
sól, pieprz
po 1 jajku na osobę

Cebulę posiekać i usmażyć na złoto na odrobinie masła. Wymieszać kapustę z ziemniakami, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu. Poruszać patelnią przez chwilę, aby całe dno i boki pokryły się równomiernie tłuszczem. Włożyć mieszaninę kapusty i ziemniaków, wyrównać powierzchnię. Smażyć, aż od spodu utworzy się chrupiąca i rumiana skórka. Wówczas ostrożnie zdjąć placek,na przykład na pokrywę, usmażoną stroną do góry, a patelnię oczyścić i ponownie rozgrzać w niej tłuszcz. Zsunąć placek z pokrywy tak, aby usmażony spód znalazł się na górze. Dosmażyć z drugiej strony. Oddzielnie usmażyć jajka sadzone. Podawać razem z plackiem.

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Planowałam na jutrzejszy obiad
icon_smile.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Nic nie stoi na przeszkodzie. Ja i Mała_Mi zrobiłyśmy, nie umawiając się, jednego dnia grzanki z serem i też było fajnie. Jeśli jeszcze będziesz miała zdjęcie, to będzie znakomite danie.

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Bardzo podobny przepis, ale z kiszoną kapustą :https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21740&hl=parzybroda

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
jaxja @ 29 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=938196Bardzo podobny przepis, ale z kiszoną kapustą : https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...p;hl=parzybroda
To jest link do przepisu na repetę albo ciapkapustę - odcedzone ziemniaki utłuczone z ugotowaną kiszoną kapustą i usmażonym boczkiem - konsystencja puree czy tłuczonych ziemniaków.
Parzybroda to gęsta zupa- kapusta i ziemniaki jak to w zupie - w kawałeczkach.
A ten tu przepis to jeszcze co innego
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy