Przepis pochodzi z Kulinarnego Atlasu Świata - dodatku do Gazety Wyborczej - Wielka Brytania.
Skladniki
30 dkg ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
30 dkg poszatkowanej i ugotowanej białej kapusty
1 cebula
masło lub olej do smażenia ( ja wzięłam mieszankę masła z olejem)
sól, pieprz
po 1 jajku na osobę
Cebulę posiekać i usmażyć na złoto na odrobinie masła. Wymieszać kapustę z ziemniakami, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu. Poruszać patelnią przez chwilę, aby całe dno i boki pokryły się równomiernie tłuszczem. Włożyć mieszaninę kapusty i ziemniaków, wyrównać powierzchnię. Smażyć, aż od spodu utworzy się chrupiąca i rumiana skórka. Wówczas ostrożnie zdjąć placek,na przykład na pokrywę, usmażoną stroną do góry, a patelnię oczyścić i ponownie rozgrzać w niej tłuszcz. Zsunąć placek z pokrywy tak, aby usmażony spód znalazł się na górze. Dosmażyć z drugiej strony. Oddzielnie usmażyć jajka sadzone. Podawać razem z plackiem.
Skladniki
30 dkg ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
30 dkg poszatkowanej i ugotowanej białej kapusty
1 cebula
masło lub olej do smażenia ( ja wzięłam mieszankę masła z olejem)
sól, pieprz
po 1 jajku na osobę
Cebulę posiekać i usmażyć na złoto na odrobinie masła. Wymieszać kapustę z ziemniakami, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu. Poruszać patelnią przez chwilę, aby całe dno i boki pokryły się równomiernie tłuszczem. Włożyć mieszaninę kapusty i ziemniaków, wyrównać powierzchnię. Smażyć, aż od spodu utworzy się chrupiąca i rumiana skórka. Wówczas ostrożnie zdjąć placek,na przykład na pokrywę, usmażoną stroną do góry, a patelnię oczyścić i ponownie rozgrzać w niej tłuszcz. Zsunąć placek z pokrywy tak, aby usmażony spód znalazł się na górze. Dosmażyć z drugiej strony. Oddzielnie usmażyć jajka sadzone. Podawać razem z plackiem.