Buchteln

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,394
1,847
113
Byly zwykle jaja, takie z supermarketu, nawet nie z ekologicznej hodowli. Tylko ze XXL wielkosci
icon_smile.gif
ja nie wiem, z jakiego powodu, ale te buleczki zawsze sa zolte- zolte
icon_smile.gif
 

dorota_s1

Member
Mar 13, 2007
890
0
16
no bo może dobrej gospodyni nie tylko w rękach wszystko rośnie ale i kolorów nabiera
fiesgrins.gif

przepis wydrukowałam, drożdżowe uwielbiam, mam nadzieję, ze nie skopsam bo wygląda baaaaardzo zachęcająco!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Elka @ 8 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=701187O, to znaczy obchodzone
icon_smile.gif
Miedzynarodowe dni bez diety, zaincjowane we Francji
icon_smile.gif
takze nie oddtluszczaj rodziny
icon_smile.gif
Ocho. No to nie wiedziałam
icon_mrgreen.gif
To dam im luz do 6 czerwca
icon_mrgreen.gif


dorota_s1 @ 8 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=701191może mlekiem skondensowanym? tym niesłodzonym, nie wiem ile ono ma tłuszczu, ale posmak może dać podobny
A faktycznie sa odtłuszczone skondensowane ale nie wiem ilu procentowe
gruebel_2.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
anbetung.gif


To drukuje przepis.
Jak zrobie to sie pochwale
icon_wink.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Kasik :) @ 15 Jun 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=310648Nadzienie twarogowe
500 g miękkiego twarogu
1 żółtko lub jajko
60-80 g cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżki rodzynek
sok z cytryny
Twaróg wymieszać z żółtkiem lub jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym, dodać przepłukane rodzynki i pokropić sokiem z cytryny
Nadzienie makowe
200 g maku
250 ml mleka
60-80 g cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka rumu
szczypta mielonego cynamonu
sok z cytryny
Mak zemleć, zalać mlekiem i stale mieszając podgrzać aż masa zgęstnieje. Dodać cukier i cukier waniliowy, rum, cynamon i sok z cytryny
dla odmiany:do nadzienia makowego można dodać namoczone w rumie rodzynki lub migdały, albo jabłko starte na grubej tarce. Ciekawy smak nadzienia uzyskamy dodając masę makową do twarogu. Nadzienie powinno być gęste, jeśli jest rzadkie można je zagęścić startymi biszkoptami
nadzienie śliwkowe
200 g powideł śliwkowych
1 cukier waniliowy
1 łyżka rumu
szczypta mielonego cynamonu
sok z cytryny
Powidła śliwkowe wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, rumem, cynamonem i sokiem z cytryny. Jeśli są za gęste dolać troszkę przegotowanej wody
nadzienie orzechowe
125 ml mleka
60-100 g cukru
1 cukier waniliowy
200 g orzechów włoskich lub laskowych
3 łyżki rodzynek
sok z cytryny
Z mlekiem wymieszać cukier i cukier waniliowy, zagotować, wsypać drobno posiekane orzeczy. Dodać przepłukane rodzynki i sok z cytryny.
Proszę to wszystkie nadzienia:)
A czy te nadzienia są w jakimś osobnym wątku ujęte?? Przydałoby się.
Może nawet dobrze byłoby jakiś wątek przypiąć z nadzieniami
gruebel_2.gif

Np. do muffinek możnaby takie nadzienia zrobić
gruebel_2.gif


Proszę o pozytywne rozpatrzenie sprawy
icon_mrgreen.gif
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
28,005
2,348
113
Dlatego prosimy, żeby w dziale Przepisy wstawiać zdjęcia w formie załączników. Wtedy nie znikają...

Bardzo apetyczne
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bawareczka

Member
Wrz 7, 2010
3,391
0
0
calkiem podobne do Schusterbuben i znane u nas tez jako Dampfnudel, Ofennudel, Rohrnudel. Kuchnia jak najbardziej Bawarska i Austriacka (jako, ze Bawaria z Austria graniczy i wiele potraw mamy wspolnych) i czska tez chyba z regionu Böhmen (nie wiem jak po polsku), ktory graniczy z Bawaria
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy