Buchty (buchteln) z karmelowym "spodem"

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Krystyna9 @ 22 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=935680Buchteln chodziły za mną już od bardzo dawna. Więc wczytywałam się w przeróżne przepisy. I ten przepis jest taką kompilacją tego wszystkiego co chciałam znaleźć w tych bułkach.
Gratulacje! Wygląda na to, że udało Ci się opracować idealne proporcje!
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
C U D N E !!!! i jakie pyszne!! A ten "karmel" ???...- niebo w gebie!

W smaku (karmel) , bardzo przypomina jakis taki delikatny budyn... No pycha! I swietnie komponuje sie z buchtami.
anbetung.gif

Z ciastem nie mialam zadnego problemu. Rowniez nie musialam ani nic dodac, ani ujmowac, ani podsypywac,
ani nic
icon_lol.gif
- wyszlo tak mieciutkie, ze az nie moglam uwierzyc. Formowalo sie idealnie!
Potwierdzam, ze ciasto rosnie, jak glupie. Tak szybko, to chyba jeszcze nigdy mi drozdzowe nie roslo..
icon_eek.gif

Smietane mialam 30 % i pieklam w formie 28 cm - uprzednio wylozonej papierem.
Buchty wyszly na prawde wysmienicie, takie puszyste i delikane...
mniam.gif
anbetung.gif

Przepis oczywiscie wskoczyl na liste tych jedne z najlepszych.

Krysiu, bardzo, bardzo dziekuje za wspanialy przepis, ktory jest idealny pod kazdym wzgledem.
Chcialoby sie, aby wszystkie drozdzowe byly takie perfekcyjne
icon_lol.gif

cvety.gif
anbetung.gif
bussi.gif


PICT000_7.JPG

No i oczywiscie w przekroju
icon_wink.gif


PICT000_9.JPG
 

Załączniki

  • PICT000_7.JPG
    PICT000_7.JPG
    83.1 KB · Wyświetleń: 7
  • PICT000_9.JPG
    PICT000_9.JPG
    70.7 KB · Wyświetleń: 7

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,661
2,961
113
Upiekłam, a to Krysiu dla Ciebie
bussi.gif
.
Spore te buchty wychodzą, następne zrobię mniejsze, a więcej. Miałam trochę masy krówkowej i użyłam jej zamiast cukru, a każdą kulkę pomazałam jeszcze rozpuszczonym masłem. Jak po upieczeniu wyłożyłam je na kratkę to się prawie same rozdzieliły.
icon_smile.gif
Są pyszne.
 

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Jaxja, ja swoje wyrobilam w maszynie do chleba
icon_biggrin.gif


Wlasnie pochlonelam dwie buchty i nie powiedzialam jeszcze ostatniego slowa
lecker.gif
lecker.gif


 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,661
2,961
113
Da, hakami. Ciasto raczej luźne, więc spokojnie. Ja wyrabiałam w maszynie, nie chciało mi się wyciągać miksera.
 

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
I ja zrobiłam
lecker.gif
Ale, że nie lubię wyrabiać mikserem, a innej maszyny nie posiadam, to wyrabiałam ręcznie. Ciasto było idealne do obróbki, a po upieczeniu w środku takie delikatne, niczym puch. Z zewnątrz chrupiące i jeszcze ten karmel mmmm, poezja. Zjedliśmy mlaskając
icon_mrgreen.gif
 

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Notatka dla siebie na przyszlosci: kulek zrobic z 15-18, a nie 10!

Oraz: uzyc 2 naczynia zarodporne i nie wylkadac papierm, bo blade od spodu jak doopa nieboszczyka, no i przypieczony karmel lepsiejszy
icon_wink.gif


 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Boshka @ 27 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=937477Notatka dla siebie na przyszlosci: kulek zrobic z 15-18, a nie 10!

Oraz: uzyc 2 naczynia zarodporne i nie wylkadac papierm, bo blade od spodu jak doopa nieboszczyka, no i przypieczony karmel lepsiejszy
icon_wink.gif
Ja piekłam w szklanym naczyniu, to miałam od razu podgląd czy już się rumienią. Nie wiem, czy jak podzielisz aż na 18 porcji, to będą takie pulchne w środku
gruebel_2.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
no i upiekłam!! właśnie mocno ciepłą buchtę zjadłam
icon_biggrin.gif


Też piekłam w szklanej formie i też mi się zbyt szybko zrumieniły z wierzchu, następnym razem dam jeszcze niższą temp niż 170 stopni, moim bułkom wystarczyło 30 min ale przetrzymałam dodatkowe 5 ( niepotrzebnie).

Ależ niesamowicie wyrosły!! A ten karmel jest pyszny ( wyskrobywałam łyżeczką ze spodu foremki
lecker.gif
).
Karmel zrobiłam z cukrem brązowym, wierzch bułeczek posypałam dodatkowo kruszonką ( też z cukrem brązowym).

Jednak muszę też powiedzieć coś na "nie"-samo ciasto jak dla mnie jest za mało słodkie ( mimo słodkiego spodu i wierzchu)
icon_redface.gif

 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Beata, masz rację. Ciasto jest mało słodkie i powinnam o tym napisać. Jakoś tak nie pomyślałam
icon_redface.gif
, bo ja takie właśnie lubię.

Następne bułki i ja zrobię z brązowym cukrem. Ten brązowy cukier też przyszedł mi do głowy, ale jak bułki już siedziały w piecu
dump.gif
 

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Caritko, powiedz prosze, jaka wzielas make? 405 normalna, 405 instant czy tez 550? (Sliczne Twoje buleczki!)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Margarete- pieklam z tej najzwyklejszej -"aldikowskiej"- pszenna 405- czyli najnormalniesza
icon_mrgreen.gif


I -
icon_biggrin.gif
bardzo dziekuje
bussi.gif