Buchty z powidłami bądź z nutellą

karotka1203

Member
Maj 31, 2008
12
0
0
BUCHTY - ciasto drożdżowe (ok.25 dość dużych bucht)*

DSC00072.JPG

2 dag drożdży
6 dag cukru
35 dag mąki pszennej
200ml ciepłego mleka
8 dag stopionego masła
2 żółtka
1 czubata łyżka cukru waniliowego
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli

Nadzienie: wg uznania - powidła, marmolada, nutella czy nawet ser i szynka

Do miseczki wkruszyć drożdże, odrobinę cukru i 5-10 dag mąki. Wlać 100 ml ciepłego mleka i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wymieszać żółtka ze stopionym masłem i reszta mleka. Dodać do rozczynu razem z mąką, cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i szczypta soli. Zagnieść ciasto. (ja czasem dodaje więcej mąki, tak by ciasto odchodziło od ręki i nie było klajstrowate). Odstawić do wyrośnięcia na ok.godzinę. Nagrzać piekarnik. Z wyrośniętego ciasta uformować wałek i kroić go na plastry. Spłaszczyć każdy kawałek ciasta, na środek nałożyć nadzienie i zlepiać jak na pączki. Układać na blasze stroną zlepienia do dołu. Posmarować buchty masłem, bądź białkiem. (można posypać sezamem, kokosem czy makiem, ale ładne są też bez niczego). Ja odstawiam blaszkę z buchtami do wyrośnięcia, a następnie piekę ok.20minut.

Do wersji z serem i szynką dodaję mniej cukru oraz nie dodaje c.waniliowego. Wierzch buchtów smaruje ketchupem.
icon_smile.gif

DSC00077.JPG

DSC00076.JPG

Pyszne są również buchty bez nadzienia. Pulchniutkie, pachnące i w sam raz do mleka czy kawy zbożowej.
DSC00074.JPG

Buchty przepyszne. Za pierwszym razem z 20 sztuk po 15 minutach zostały 4.

DSC00068.JPG

To moj debiut na tym forum, choć śledzę nowości już od dłuższego czasu. Nie dałam rady posprawdzać całego forum, czy jest tu już ten przepis, więc go dodałam
icon_smile.gif
Życze wszystkim smacznego!!

* przepis pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej - Kulinarny Atlas Świata - Czechy

Załączniki

• DSC00072.JPG
    DSC00072.JPG
    65.7 KB · Wyświetleń: 10
  • DSC00068.JPG
    DSC00068.JPG
    59.5 KB · Wyświetleń: 5
  • DSC00077.JPG
    DSC00077.JPG
    318.4 KB · Wyświetleń: 9
  • DSC00076.JPG
    DSC00076.JPG
    246.9 KB · Wyświetleń: 8
  • DSC00074.JPG
    DSC00074.JPG
    44.6 KB · Wyświetleń: 6

konwalia

Member
Gru 8, 2007
66
0
0
jejku, karotko witamy na cinie i jeśli chodzi o twój debiut to przepis super a zdjęcia poprostu boskie, że jak się patrzy na te buchty to chętnie by się kilka takich zjadło. Napewno spiszę i w przyszłości postaram się wypróbować.
bussi.gif

beata-74

Member
Gru 31, 2007
98
0
0
Sa przepyszne goraco polecam ja mialam przepis z dodatku do poradnika domowego kuchnia slaska dokladnie taki sam chcialam dodac ale widze ze jest
icon_smile.gif

buchty.jpg

1.jpg

Załączniki

• buchty.jpg
    buchty.jpg
    348.5 KB · Wyświetleń: 4
  • 1.jpg
    1.jpg
    112.1 KB · Wyświetleń: 3

kari

Member
Sty 23, 2009
5
1
0
dziewczyny jak patrze na te zdjecia to az slinotoku dostalam,
co za wspanialosci, ja tez musze takie sobie upiec.
Cos mi sie wydaje ze pewnie za niedlugo przytyje... nooo chyba ze komputer mi wysiadzie
icon_lol.gif

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,067
390
83
Fajny i prosty przepis (ja zrobię ciasto w maszynie), ale napiszcie, jak one smakują na drugi dzień. Mam jutro spotkanie z koleżankami, to bym wzięła na przekąskę.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy