- Maj 31, 2008
- 12
- 0
- 0
BUCHTY - ciasto drożdżowe (ok.25 dość dużych bucht)*
2 dag drożdży
6 dag cukru
35 dag mąki pszennej
200ml ciepłego mleka
8 dag stopionego masła
2 żółtka
1 czubata łyżka cukru waniliowego
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli
Nadzienie: wg uznania - powidła, marmolada, nutella czy nawet ser i szynka
Do miseczki wkruszyć drożdże, odrobinę cukru i 5-10 dag mąki. Wlać 100 ml ciepłego mleka i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wymieszać żółtka ze stopionym masłem i reszta mleka. Dodać do rozczynu razem z mąką, cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i szczypta soli. Zagnieść ciasto. (ja czasem dodaje więcej mąki, tak by ciasto odchodziło od ręki i nie było klajstrowate). Odstawić do wyrośnięcia na ok.godzinę. Nagrzać piekarnik. Z wyrośniętego ciasta uformować wałek i kroić go na plastry. Spłaszczyć każdy kawałek ciasta, na środek nałożyć nadzienie i zlepiać jak na pączki. Układać na blasze stroną zlepienia do dołu. Posmarować buchty masłem, bądź białkiem. (można posypać sezamem, kokosem czy makiem, ale ładne są też bez niczego). Ja odstawiam blaszkę z buchtami do wyrośnięcia, a następnie piekę ok.20minut.
Do wersji z serem i szynką dodaję mniej cukru oraz nie dodaje c.waniliowego. Wierzch buchtów smaruje ketchupem.
Pyszne są również buchty bez nadzienia. Pulchniutkie, pachnące i w sam raz do mleka czy kawy zbożowej.
Buchty przepyszne. Za pierwszym razem z 20 sztuk po 15 minutach zostały 4.
To moj debiut na tym forum, choć śledzę nowości już od dłuższego czasu. Nie dałam rady posprawdzać całego forum, czy jest tu już ten przepis, więc go dodałam
Życze wszystkim smacznego!!
* przepis pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej - Kulinarny Atlas Świata - Czechy

2 dag drożdży
6 dag cukru
35 dag mąki pszennej
200ml ciepłego mleka
8 dag stopionego masła
2 żółtka
1 czubata łyżka cukru waniliowego
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli
Nadzienie: wg uznania - powidła, marmolada, nutella czy nawet ser i szynka
Do miseczki wkruszyć drożdże, odrobinę cukru i 5-10 dag mąki. Wlać 100 ml ciepłego mleka i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wymieszać żółtka ze stopionym masłem i reszta mleka. Dodać do rozczynu razem z mąką, cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i szczypta soli. Zagnieść ciasto. (ja czasem dodaje więcej mąki, tak by ciasto odchodziło od ręki i nie było klajstrowate). Odstawić do wyrośnięcia na ok.godzinę. Nagrzać piekarnik. Z wyrośniętego ciasta uformować wałek i kroić go na plastry. Spłaszczyć każdy kawałek ciasta, na środek nałożyć nadzienie i zlepiać jak na pączki. Układać na blasze stroną zlepienia do dołu. Posmarować buchty masłem, bądź białkiem. (można posypać sezamem, kokosem czy makiem, ale ładne są też bez niczego). Ja odstawiam blaszkę z buchtami do wyrośnięcia, a następnie piekę ok.20minut.
Do wersji z serem i szynką dodaję mniej cukru oraz nie dodaje c.waniliowego. Wierzch buchtów smaruje ketchupem.



Pyszne są również buchty bez nadzienia. Pulchniutkie, pachnące i w sam raz do mleka czy kawy zbożowej.

Buchty przepyszne. Za pierwszym razem z 20 sztuk po 15 minutach zostały 4.

To moj debiut na tym forum, choć śledzę nowości już od dłuższego czasu. Nie dałam rady posprawdzać całego forum, czy jest tu już ten przepis, więc go dodałam

* przepis pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej - Kulinarny Atlas Świata - Czechy