Budyniówki

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Budyniowki

Przepisu dokladnego nie mam, ja robie na oko...tak jak moja mama.
Maslo
cukier puder
spirytus
rozne budynie(zaleznie od ilosci masla po 2-3 opakowania)

W miseczce mieszam maslo z cukrem pudrem
np. 2 kostki masla(moja rodzinka jest duza) i do tego cukier puder tak zeby masa byla gesta, mase dzielimy na tyle czesci ile kolorow budyniu mamy, lub chcemy miec, mozna dodac farbki to wtedy jest bardzo ladny efekt koncowy. My mamy zawsze smietankowy, malina lub wisnia, czekoladowy lub karmelowy i wanilia. Do smietankowego dodajemy zielona farbke. Kolory robi sie po kolei, do masy wlewasz troche spirytusu i wsypijesz pierwszy budyn, wymieszac i dosypywac budyn tak zeby masa byla gesta, ale miala konsystencje plasteliny. Tak postepujemy z kazdym kolorem. Gdy juz wszystkie sa gotowe, laczy sie kolory jak kto ma ochote, myrobimy przewaznie dlugie kolorowe waleczki w roznych ksztaltach(trojkaty, kwadraty, okragle..) i kroi sie to na male kawaleczki. Troche posuszyc i do pojemnika z tym.

PA221904.JPG

Załączniki

• PA221904.JPG
    PA221904.JPG
    122.8 KB · Wyświetleń: 0

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
W tym przepisie na budyniówki co znaczy "trochę posuszyć"? Tego się nie piecze? Masło, cukier i surowy budyń/mąka ziemniaczana? Czy ja czegoś nie zrozumiałam?
icon_mrgreen.gif
icon_redface.gif

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Cinko dobrze zrozumialas, budyniowek wogole sie nie piecze. Jesli chodzi o podsuszanie... gdy mamy juz przygotowane masy z budyniami, sa one w konsystencji jak plastelina, kolory mozna ze soba mieszac w dowolny sposob jak kto ma ochote. Gdy ciasteczka sa juz gotowe(pokrojone) uklada sie je najlepiej na tacke i zostawia na noc. W ten sposob wierzchnia warstwa troche twardnieje i ciasteczka nawet po ulozeniu na klosz nie zmieniaja swojego wygladu. Jesli bys je wlozyla od razu do podelka i je szczelnie zamknela zostana one takie miekkie. A co dzieje sie z miekka plstelina jak ja troszeczke za mocno w palcach zgnieciesz? To samo dzieje sie z ciasteczkami jesli ich nie zostawisz by lekko podeschly.
Maslo, ccukier puder, surowe budynie i spirytus... a efekt wychodzi taki jak na zdjeciu powyzej
icon_smile.gif

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Jak do tej pory nie spotkalam sie u nikogo z jakims efektem ubocznym po zjedzeniu tych ciasteczek. Mama robi je od conajmniej 15 lat na kazde siweta, Komunie, wesela, chrzty czy inne okazje, jadalo je niesamowicie wielu ludzi i nikt nigdy nie skarzyl sie na efekt uboczny. Sama je bardzo uwielbiam i nie moge powiedziec zeby sie kiedykolwiek cos dzialo.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Wiesz co - na tyle mnie to zdziwiło, zaskoczyło nawet - że chyba spróbuję je zrobić kiedyś
icon_lol.gif
ale najpierw przetestuję je na sobie zanim kogokolwiek poczęstuję, jakoś nie bardzo ufam tej mące
icon_smile.gif

Ale fajnie wyglądają to fakt
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,090
6,595
113
Surową mąkę ziemniaczaną moja teściowa stosowała jako lek na wszelkie żołądkowo - jelitowe niedyspozycje.
icon_smile.gif

Fajne te ciasteczka, wszystkie bez wyjątku.

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Moj tata uwielbia jak mama doda duuuzo spirytusu do budyniowek, to jedyne ciasteczka, w ktorych to lubi i w sumie... ja tez
icon_mrgreen.gif
i moze to wlasnie ten spirytus tak dziala, ze nic sie nie dzieje po surowym budyniu.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy