- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Bułeczki Caterpillar(gąsieniczki)
Przepis pochodzi z rosyjskiej stronki:
http://vkusnosti.vmama.ru/recipes/nesladka...hki-katelpillar
http://www.povarenok.ru/recipes/show/6239/
Ciasto:
*200 ml mleka;
* 2 st. ł cukru
* 1 st. ł. suszonych drożdży; (18 g świeżych)
* 1 łyżeczka soli
* 20 g oleju roślinnego;
* 300 g mąki.
Nadzienie:
* 8 parówek typu « Wiedeńskie>>
Do smarowania:
* 1 jajko
* 1 st.ł. mleka albo śmietany.
Opcjonalnie: * Tarty parmezan * Keczup; * Koper.
Wykonanie:
W 100 g ciepłego mleko rozpuścić drożdże, 1 st. ł. cukru, 1 st. ł mąki. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać, dodać sól, pozostałe mleko, cukier i zaczyn. Wyrobić.
Dodać olej i dobrze wyrobić — ciasto powinno być elastyczne, nie lepkie.
Odłożyć ciasto w ciepłe miejsce na 40 minut. Powinno podrosnąć nie mniej niż 2 razy.
Ciasto podzielić na kulki po 70 g każda — u mnie wyszło 8 sztuk. Rozmiar — jak tenisowa piłka.
Każdą kulkę rozwałkować na placuszek i położyć obraną parówkę. Złożyć jak pieróg i zalepić brzegi, szczelnie przyciskając parówkę do ciasta.
Rozciąć w poprzek na 8 części, zostawiając spód nierozciętym. Potem zacząć rozkładanie « na cząstki ».
Dolny kawałeczek kładziemy na lewo , następny — na prawo.
W sumie wychodzi taka gąsieniczka.
Piekarnik nagrzać do 220 C.,wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
Położyć bułeczki i na 15 minut odstawić w ciepłe miejsce.
Posmarować wierzch jajkiem + mleko.
Wierzch można trochę posmarować keczupem zygzakami, posypać parmezanem i koprem.
Wypiekać 20 minut albo do złocistego koloru.
Przepis pochodzi z rosyjskiej stronki:
http://vkusnosti.vmama.ru/recipes/nesladka...hki-katelpillar
http://www.povarenok.ru/recipes/show/6239/

Ciasto:
*200 ml mleka;
* 2 st. ł cukru
* 1 st. ł. suszonych drożdży; (18 g świeżych)
* 1 łyżeczka soli
* 20 g oleju roślinnego;
* 300 g mąki.
Nadzienie:
* 8 parówek typu « Wiedeńskie>>
Do smarowania:
* 1 jajko
* 1 st.ł. mleka albo śmietany.
Opcjonalnie: * Tarty parmezan * Keczup; * Koper.
Wykonanie:
W 100 g ciepłego mleko rozpuścić drożdże, 1 st. ł. cukru, 1 st. ł mąki. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać, dodać sól, pozostałe mleko, cukier i zaczyn. Wyrobić.
Dodać olej i dobrze wyrobić — ciasto powinno być elastyczne, nie lepkie.
Odłożyć ciasto w ciepłe miejsce na 40 minut. Powinno podrosnąć nie mniej niż 2 razy.
Ciasto podzielić na kulki po 70 g każda — u mnie wyszło 8 sztuk. Rozmiar — jak tenisowa piłka.
Każdą kulkę rozwałkować na placuszek i położyć obraną parówkę. Złożyć jak pieróg i zalepić brzegi, szczelnie przyciskając parówkę do ciasta.
Rozciąć w poprzek na 8 części, zostawiając spód nierozciętym. Potem zacząć rozkładanie « na cząstki ».
Dolny kawałeczek kładziemy na lewo , następny — na prawo.
W sumie wychodzi taka gąsieniczka.
Piekarnik nagrzać do 220 C.,wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
Położyć bułeczki i na 15 minut odstawić w ciepłe miejsce.
Posmarować wierzch jajkiem + mleko.
Wierzch można trochę posmarować keczupem zygzakami, posypać parmezanem i koprem.
Wypiekać 20 minut albo do złocistego koloru.

Ostatnią edycję dokonał moderator: