Bułeczki cynamonowe Bajaderki

malgozia

Member
Lip 11, 2005
47
0
0
Mam straszną ochotę na nie, a przepis dziwnym trafem przepadł bez wieści :baa: . Ale może któraś z Was ma go jeszcze gdzieś zanotowanego?
icon_smile.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Proszę, ale nastempnym razem takie prośby pisz w NiebieWGębie a nie w przpisach, żeby potem Bajaderka mogła przpis wkleić pod swoim nickiem.

2 szklanki maki
1 szklanka platkow owsianych
1/4 szklanki cukru
1 lyzka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 kostki zimnego masla pokrojonego na kawalki
3/4 szklanki mleka
1 jajko
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii

1/2 szklanki posiekanych pekanow lub orzechow wloskich
2 lyzki cukru
2 lyzeczki mielonego cynamonu

Lukier:
3/4 szlanki cukru pudru
3 lyzeczki soku pomaranczowego lub mleka

sposób przygotowania
Rozgrzac piekarnik do 200C. Plaska blache wysmarowac maslem lub wylozyc papierem pergaminowym. Zmieszac posiekane orzechy z cynamonem i cukrem, odstawic na bok.
W duzej misce posiekac maslo z maka az masa stanie sie grudkowata, dodac platki owsiane, cukier, sol i proszek do pieczenia, wymieszac.
W osobnym naczyniu rozbeltac jajko, dodac mleko i wanilie i dobrze wymieszac. Wlac calosc do suchych skladnikow i lekko wymieszac az skladniki zaczna sie laczyc w jednolita mase. Posypac dosc rownomiernie mieszanka orzechowa i delikatnie wymieszac, ale nie do konca - zostawiajac takie nie wmieszane wstazeczki cynamonowej mieszanki.
Ukladac kopczyki (wielkosci mniej wiecej 1/4 szklanki) na blasze i piec okolo 10-13 minut, buleczki powinny byc deliktanie zrumienione. W miedzyczasie zrobic lukier - wymieszac cukier puder z taka iloscia soku pomaranczowego, aby uzyskac dosc gesty, ale lejacy i gladki lukier.
Lekko przestudzone buleczki polac lukrem, jesc jeszcze cieple!
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
nie ma sprawy - a jak Bajaderka wróci, to poprosimy ją, żeby wpisałą ten przpeis tu, a moderatorki wykasują ten wątek.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy