Bułeczki faszerowane jagnięciną:
50 dkg jagnięciny (często robię też z wieprzowiny
)
kostka masła (20 dkg)
8 małych ziemniakow,
4 małe cebule,
5 ząbków czosnku,
12 dkg utartego żółtego sera,
8 dkg sera owczego,
100 ml oleju,
ciasto phyllo (ja daję francuskie ciasto i jest idealne do tych bułeczek)
oregano, sól, pieprz.
1. Mięso pociąć na 5 porcji, włożyć do garnka, dodać 4 łyżki masła, wrzucić cebulki i ziemniaki, podgrzać, aż wszystko się zarumieni.
2. Ser owczy podzielić tż na 5 części.
3. Z ciasta przygotować 5 cienkich, dużych placków. Każdy posmarować masłem, na nim ułożyć 1 porcje mięsa, cebulę (talarki), rozgnieciony ząbek czosnku, kawałek sera owczego, 2 ziemniaki. Sypiemy utartym serem, oregano, sola i pieprzem. Dodajemy
jeszcze troche masła. Ciasto zawijamy (dokładnie)
4. Bułeczki smarujemy z wierzchu masełkiem. Układamy na wysmarowanej oliwą i posypanej potem mąką blaszce. Przykrywamy ją koniecznie folią aluminiową i pieczemy ok. 1 godziny 170*C.

50 dkg jagnięciny (często robię też z wieprzowiny
kostka masła (20 dkg)
8 małych ziemniakow,
4 małe cebule,
5 ząbków czosnku,
12 dkg utartego żółtego sera,
8 dkg sera owczego,
100 ml oleju,
ciasto phyllo (ja daję francuskie ciasto i jest idealne do tych bułeczek)
oregano, sól, pieprz.
1. Mięso pociąć na 5 porcji, włożyć do garnka, dodać 4 łyżki masła, wrzucić cebulki i ziemniaki, podgrzać, aż wszystko się zarumieni.
2. Ser owczy podzielić tż na 5 części.
3. Z ciasta przygotować 5 cienkich, dużych placków. Każdy posmarować masłem, na nim ułożyć 1 porcje mięsa, cebulę (talarki), rozgnieciony ząbek czosnku, kawałek sera owczego, 2 ziemniaki. Sypiemy utartym serem, oregano, sola i pieprzem. Dodajemy
jeszcze troche masła. Ciasto zawijamy (dokładnie)
4. Bułeczki smarujemy z wierzchu masełkiem. Układamy na wysmarowanej oliwą i posypanej potem mąką blaszce. Przykrywamy ją koniecznie folią aluminiową i pieczemy ok. 1 godziny 170*C.