- Sie 28, 2005
- 8,202
- 1,708
- 113
- Składniki
-
- bez laktozy
Spodobały mi się, bo inne 
Bułeczki flipińskie – Pan de sal
Składniki na 10 – 12 sztuk:
Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na kształt prostokąta, zwinąć w gruby rulon (baton). Baton obtoczyć w bułce tartej. Ostrym nożem lub szpatułką podzielić na 10 – 12 części. Każdą bułeczkę ‘ umoczyć’ w tartej bułce od strony cięcia. Ułożyć na blaszce rozcięciem ku górze. Przykryć, odłożyć na 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Piec w temperaturze 210ºC przez około 20 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Źródło https://www.mojewypieki.com/przepis/pan-de-sal ( z moimi niewielkimi zmianami) .
Sorki z kolejność, ale mi się upiera...
Bułeczki flipińskie – Pan de sal
Składniki na 10 – 12 sztuk:
- 4 szklanki mąki pszennej chlebowej (650g)
- 1 i 1/3 szklanki letniej wody ( 250 g + 80 g do drożdży)
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego (60g)
- 1,5 łyżeczki cukru ( 5 g do drożdży)
- 1 łyżeczka soli ( z lekką górką 9 g)
- 7 g ( jedna saszetka) drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
- bułka tarta, do obtoczenia
Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na kształt prostokąta, zwinąć w gruby rulon (baton). Baton obtoczyć w bułce tartej. Ostrym nożem lub szpatułką podzielić na 10 – 12 części. Każdą bułeczkę ‘ umoczyć’ w tartej bułce od strony cięcia. Ułożyć na blaszce rozcięciem ku górze. Przykryć, odłożyć na 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Piec w temperaturze 210ºC przez około 20 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Źródło https://www.mojewypieki.com/przepis/pan-de-sal ( z moimi niewielkimi zmianami) .



Sorki z kolejność, ale mi się upiera...