- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
Pyszne, aromatyczne, dla lubiących kminek niebo w gębie
do naczynia miksującego wsypać pszenicę i kminek, zemleć (czas 30s, obr. poz. 10)
dodać pozostałe składniki wg podanej kolejności i wyrobić ciasto - czas 1,5 min. obr. poz. interwał (z kłosikiem)
pozostawić do wyrośnięcia 15 minut.
podzielić na 12 równych części, uformować bułeczki. Ułożyć na blasze z papierem do pieczenia, pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec 25 minut w temp. 180 st.
Skórka jest delikatnie chrupiąca, wnętrze puszyste, pycha, bardzo polecam wszystkim, zwłaszcza, że bez TM też można je zrobić.

- 100g ziaren pszenicy
- 5g kminku
- 40g drożdży świeżych lub 2 łyżeczki suszonych
- 5g cukru
- 2 1/2 MT ciepłej wody
- 400g mąki
- 20g oleju
- 5g soli
- nasiona słonecznika, dyni
do naczynia miksującego wsypać pszenicę i kminek, zemleć (czas 30s, obr. poz. 10)
dodać pozostałe składniki wg podanej kolejności i wyrobić ciasto - czas 1,5 min. obr. poz. interwał (z kłosikiem)
pozostawić do wyrośnięcia 15 minut.
podzielić na 12 równych części, uformować bułeczki. Ułożyć na blasze z papierem do pieczenia, pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec 25 minut w temp. 180 st.
Skórka jest delikatnie chrupiąca, wnętrze puszyste, pycha, bardzo polecam wszystkim, zwłaszcza, że bez TM też można je zrobić.
Ostatnią edycję dokonał moderator: