bułeczki grahamki

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
Pyszne, aromatyczne, dla lubiących kminek niebo w gębie

IMAG0819.jpg


  • 100g ziaren pszenicy
  • 5g kminku
  • 40g drożdży świeżych lub 2 łyżeczki suszonych
  • 5g cukru
  • 2 1/2 MT ciepłej wody
  • 400g mąki
  • 20g oleju
  • 5g soli
  • nasiona słonecznika, dyni

do naczynia miksującego wsypać pszenicę i kminek, zemleć (czas 30s, obr. poz. 10)
dodać pozostałe składniki wg podanej kolejności i wyrobić ciasto - czas 1,5 min. obr. poz. interwał (z kłosikiem)
pozostawić do wyrośnięcia 15 minut.
podzielić na 12 równych części, uformować bułeczki. Ułożyć na blasze z papierem do pieczenia, pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec 25 minut w temp. 180 st.

Skórka jest delikatnie chrupiąca, wnętrze puszyste, pycha, bardzo polecam wszystkim, zwłaszcza, że bez TM też można je zrobić.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy