Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
bułeczki hamburgerowe/hotdogowe (na sponge)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Malgosimi" data-source="post: 250463" data-attributes="member: 231"><p>przepis Reinharta, wersja na sponge </p><p></p><p>Sponge: </p><p>2,5 szklanki maki </p><p>2 łyżeczki drożdży instant </p><p>1,25 szklanki mleka pełnego i ciepłego </p><p></p><p>Ma bąblować 45-60 minut </p><p></p><p>DODAĆ w kolejności </p><p>1 2/3 szklanki maki </p><p>1,5 łyżeczki soli </p><p>3 łyzki cukru </p><p>1 żółtko rozbełtane </p><p>1/4 szklanki masła rozpuszcoznego lub miękkiego </p><p></p><p>1 jajko z 1 łyżeczka wody do pomalowania wierzchow opcjonalnie </p><p></p><p>Wyrabiac recznie 6-8 minut lub mikserem az odchodziod miski. zrobic test membrany*. Wyrastac 1,5-2 h w temp pokojowej, az powiekszy sie dwuktrotnie.. Zrobic 12 kulek (mocno naciagnietych). Lekko splaszczyc ulozyc na blaszce z pergaminem, posmarowac olejem z wierzchu, zostawic na 50-80 minut przykryte folią lub ściereczką. mozna posmarowac jajem jak powiększą się prawie 2 razy. </p><p>Piec w 200 st 15 minut. Porządnie wystudzić (na siateczce oczywiście)</p><p></p><p>* aby się w czasie WYRABIANIA ciasta przekonac, czy jest ono dobrze wyrobione robimy test windowpane - odrywamy z neigo malakleczke i rozciągamy i obracamy w różne strony - jeśłi uda nam się rozciągnąć tak, żeby powstała na środku cieniutka warstewka ciasta przypominająca witrażyk, membranę, błonkę - ciasto jest OK.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Malgosimi, post: 250463, member: 231"] przepis Reinharta, wersja na sponge Sponge: 2,5 szklanki maki 2 łyżeczki drożdży instant 1,25 szklanki mleka pełnego i ciepłego Ma bąblować 45-60 minut DODAĆ w kolejności 1 2/3 szklanki maki 1,5 łyżeczki soli 3 łyzki cukru 1 żółtko rozbełtane 1/4 szklanki masła rozpuszcoznego lub miękkiego 1 jajko z 1 łyżeczka wody do pomalowania wierzchow opcjonalnie Wyrabiac recznie 6-8 minut lub mikserem az odchodziod miski. zrobic test membrany*. Wyrastac 1,5-2 h w temp pokojowej, az powiekszy sie dwuktrotnie.. Zrobic 12 kulek (mocno naciagnietych). Lekko splaszczyc ulozyc na blaszce z pergaminem, posmarowac olejem z wierzchu, zostawic na 50-80 minut przykryte folią lub ściereczką. mozna posmarowac jajem jak powiększą się prawie 2 razy. Piec w 200 st 15 minut. Porządnie wystudzić (na siateczce oczywiście) * aby się w czasie WYRABIANIA ciasta przekonac, czy jest ono dobrze wyrobione robimy test windowpane - odrywamy z neigo malakleczke i rozciągamy i obracamy w różne strony - jeśłi uda nam się rozciągnąć tak, żeby powstała na środku cieniutka warstewka ciasta przypominająca witrażyk, membranę, błonkę - ciasto jest OK. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
bułeczki hamburgerowe/hotdogowe (na sponge)
Top
Bottom