Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Bułeczki jogurtowe z tahini
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="yrsa" data-source="post: 1676373" data-attributes="member: 13254"><p>Przepis pochodzi z książki E. Mórawskiej &quot;O chlebie&quot;.</p><p></p><p></p><p>Na 8-10 sztuk:</p><p></p><p>10 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych)</p><p>1 łyżeczka cukru</p><p></p><p>300 g mąki pszennej</p><p>150 g jogurtu naturalnego</p><p>80 ml wody</p><p>3/4 łyżeczki soli</p><p>1 łyżka tahini</p><p></p><p>Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 2 łyżki wody i odstawić na 10-15 min.</p><p>Połączyć w misce mąkę z solą, wlać rozczyn, resztę wody, jogurt i tahini. Wyrobić sprężyste ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.</p><p>Uformować okrągłe bułeczki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić na jakieś pół godziny. Można też ułożyć je w tortownicy o średnicy 25 cm (nie próbowałam)</p><p>Piec 15-20 minut w 210 C, w zależności od rozmiaru bułek. (Ostatnio zrobiłam 8 i wystarczyło 18 minut, przed pieczeniem posmarowałam je śmietaną rozmieszaną z wodą). W książce podany jest czas pieczenia 15-30, ale te 30 to moim zdaniem przesada. No chyba, że w wersji z tortownicą.</p><p></p><p>Najlepsze są pierwszego dnia, ja część mrożę. Pięknie pachną tahini.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="yrsa, post: 1676373, member: 13254"] Przepis pochodzi z książki E. Mórawskiej "O chlebie". Na 8-10 sztuk: 10 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych) 1 łyżeczka cukru 300 g mąki pszennej 150 g jogurtu naturalnego 80 ml wody 3/4 łyżeczki soli 1 łyżka tahini Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 2 łyżki wody i odstawić na 10-15 min. Połączyć w misce mąkę z solą, wlać rozczyn, resztę wody, jogurt i tahini. Wyrobić sprężyste ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Uformować okrągłe bułeczki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić na jakieś pół godziny. Można też ułożyć je w tortownicy o średnicy 25 cm (nie próbowałam) Piec 15-20 minut w 210 C, w zależności od rozmiaru bułek. (Ostatnio zrobiłam 8 i wystarczyło 18 minut, przed pieczeniem posmarowałam je śmietaną rozmieszaną z wodą). W książce podany jest czas pieczenia 15-30, ale te 30 to moim zdaniem przesada. No chyba, że w wersji z tortownicą. Najlepsze są pierwszego dnia, ja część mrożę. Pięknie pachną tahini. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Bułeczki jogurtowe z tahini
Bottom