- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Było już tutaj parę przepisów. Wszystkie oczywiście były wspaniałe, ale było dla mnie, to małe ale. Nie przypominały mi tych mlecznych bułek z piekarni. To nie ja oczywiście grymyszę , tylko dzieci, dla których smak maślanej bułki musi być smakiem z piekarni.
Oto takie bułeczki
BUŁECZKI MAśLANE
Składniki:
200 ml mleka
100g margaryny
500g mąki (450)
1 kostka drożdzy (42g)
1/2 łyżka soli
2 żółtka
2 łyżki cukru
Mleko skondensowane.
1.Mam maszynę do pieczenia chleba więc bez zbędnego gadania,że drożdze trzeba na początku w jakimś kubełku mieszać, najpierw podgrzewam mleko, następnie dodaję tłuszcz,cukier,rozkruszone drożdze i żółtka (oczywiście w jakimś rądlu). Całą tą masę wlewam do maszyny, wsypuję mąkę i włączam na obcję wyrabiania.
2.Po wapiciu 2 piw ,czyli po godzinie, wyjmuję ciasto z maszyny i formuję ok 8 bułeczek. Zostawiam je znowu na jakieć 15 minut. Następnie smaruję mlekiem skondensowanym (od biedy może być żółtki z ociupinką wody) . Piecze się to w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.
3.Bułeczki przed pieczeniem można przystroić:makiem,kruszonką,płatkami owsianymi lub sezame.
Oto takie bułeczki
BUŁECZKI MAśLANE
Składniki:
200 ml mleka
100g margaryny
500g mąki (450)
1 kostka drożdzy (42g)
1/2 łyżka soli
2 żółtka
2 łyżki cukru
Mleko skondensowane.
1.Mam maszynę do pieczenia chleba więc bez zbędnego gadania,że drożdze trzeba na początku w jakimś kubełku mieszać, najpierw podgrzewam mleko, następnie dodaję tłuszcz,cukier,rozkruszone drożdze i żółtka (oczywiście w jakimś rądlu). Całą tą masę wlewam do maszyny, wsypuję mąkę i włączam na obcję wyrabiania.
2.Po wapiciu 2 piw ,czyli po godzinie, wyjmuję ciasto z maszyny i formuję ok 8 bułeczek. Zostawiam je znowu na jakieć 15 minut. Następnie smaruję mlekiem skondensowanym (od biedy może być żółtki z ociupinką wody) . Piecze się to w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.
3.Bułeczki przed pieczeniem można przystroić:makiem,kruszonką,płatkami owsianymi lub sezame.