Bułeczki maślane

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,788
4,848
113
Wydaje mi się, że przepis pochodzi z Cina, ale nie mogłam odszukać. Jeśli ktoś się poczuwa do autorstwa, chętnie umieszczę w przepisie odnośną informację.

Bułeczki maślane

składniki:
3/4 szklanki mleka
4 łyżki cukru (średnioczubate)
40 g drożdży
100 g masła
2 żółtka (jedno białko zachować do smarowania)
1 jajko
500 g mąki
½ łyżeczki soli
1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania

W misce podgrzać mleko, dodać cukier, pomieszać do rozpuszczenia, jeśli nie za ciepłe dodać pokruszone drożdże, poczekać aż się rozpuszczą. Dodać stopione ciepłe masło, rozbełtane jajo i 2 żółtka, sól, cukier waniliowy i przesianą mąkę. Wymieszać i wyrobić gładkie, dość miękkie ciasto (ręcznie ok. 15 minut), przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-45 minut. Czas rośnięcia zależy od temperatury otoczenia, ciasto ma podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, krótko przerobić i podzielić na 4 części. Z każdej utoczyć wałeczek, który podzielić na 8 równych części, z nich formowaćc bułeczki. Układać na piekarnikowych blachach wyłożonych papierem - w 4 rzędach po 4 szt w rzędzie. Razem będzie 32 szt. Odstawić do wyrośnięcia (ok. 25 minut), po czym każdą posmarować białkiem rozbełtanym z łyżeczką mleka.
Piec na termoobiegu w 160 stopniach ok. 15 minut – do zrumienienia. Po upieczeniu przełożyć na kratkę do wystudzenia.

*Z tej porcji wychodzi dość duża chałka, którą można posypać kruszonką. Czas pieczenia 30 minut. W temp. 160 (termoobieg) lub 180 góra-dół. Sprawdzić patyczkiem, czy upieczona.

Ja wyrabiam ciasto w maszynie: najpierw wlewam podgrzane mleko z rozpuszczonym cukrem, wkruszam drożdże, chwilę odczekam aż się rozpuszczą, potem przestudzone masło i rozbełtane jaja, a nastepnie mąka. Przy wyrabianiu sprawdzam konsystencje ciasta, powinno być miekkie, ale nie lejące. Zostawiam na programie wyrabiania ok. 25 minut. Rośnie w maszynie ok. 30 minut, po czym na chwilę włączam wyrabianie i po odgazowaniu przekładam na stolnicę do formowania.

Edit: znalazłam autorkę przepisu, to nasza Cinka: Madsteel.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Upiekłam. Bardzo dobre.
Porcję ciasta podzieliłam na 20 bułeczek bo podział na 32 szt dawał mi bardzo malutkie bułeczki.
Niestety padły mi baterie w aparacie i nie zdążyłam tego uwiecznić.
Moim dzieciom bardzo smakowały.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,788
4,848
113
To się nazywa tempo!:daumen: Podziwiam Cie, Joanno. Cieszę się, że znalazły uznanie u dzieci, bo to zawsze trudno przewidzieć. Ja robię właśnie takie malutkie, jak dla przedszkolaków.
icon_redface.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
sionia @ 26 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=949436Jaką mąke (typ, może konkretna nazwa) mam kupić?
Z góry dziękuję.
Ja robiłam ze zwykłej pszennej typ 450( bo taką akurat w domu miałam) i wyszły bardzo dobre, ciasto szybko się wyrabia i dobrze odchodzi od ręki. Nie miałam żadnych problemów.
Czytałam, że do ciast drożdżowych najlepsza jest mąka wrocławska typ 500.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
sioniu, ja dzisiaj właśnie zagniotłam (co prawda mocno zmodyfikowałam przepis) ale dawałam mąkę puszystą Lubelli i część mąki babuni z Biedronki. Wymieszałam je obie po prostu, nie przejmując się wcale mąką

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,788
4,848
113
Ach, Ty Miszczyni moja
bussi.gif
icon_mrgreen.gif
Pięęęękne. Na czym polega modyfikacja, może warto ją tutaj wpisać?
Sioniu, maka tortowa tzn. 405 albo 450, ale zdarzało mi z powodu jej braku robić z poznańskiej, krupczatki, a nawet 600 chlebowej. Trzeba tylko dodać ciut więcej mleka - kilka łyżek dosłownie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Ja robiłam z 250g mąki (wymieszane miałam typ 500 i typ 650) , drożdży 25 g, 100 ml mleka, 2 żółtka, 5 łyżek śmietany kremówki, 50 g masła, cukier był prosto z torebki to nie wiem ile i jeszcze cukier waniliowy dla zapachu. Mąki już nic więcej nie potrzebowałam, bo ciasto po wyrośnięciu niesamowicie superowo się formowało, do niczego nie klejąc się i nie musiałm nic posypywac

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,788
4,848
113
Aha, czyli pi razy oko połowa porcji + śmietanka.
icon_smile.gif

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
zrobilam (czesc posypalam kruszonka)
icon_smile.gif

sa przepyszne i godne polecenia
lecker.gif
na pewno do powtorki
lecker.gif

dziekuje za przepis
cvety.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy