Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Bułeczki maślane
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Buka" data-source="post: 949051" data-attributes="member: 67"><p>Wydaje mi się, że przepis pochodzi z Cina, ale nie mogłam odszukać. Jeśli ktoś się poczuwa do autorstwa, chętnie umieszczę w przepisie odnośną informację. </p><p></p><p><strong>Bułeczki maślane</strong></p><p></p><p>składniki: </p><p>3/4 szklanki mleka </p><p>4 łyżki cukru (średnioczubate) </p><p>40 g drożdży </p><p>100 g masła </p><p>2 żółtka (jedno białko zachować do smarowania)</p><p>1 jajko </p><p>500 g mąki</p><p>&#189; łyżeczki soli</p><p>1 cukier waniliowy </p><p></p><p>Sposób przygotowania </p><p></p><p>W misce podgrzać mleko, dodać cukier, pomieszać do rozpuszczenia, jeśli nie za ciepłe dodać pokruszone drożdże, poczekać aż się rozpuszczą. Dodać stopione ciepłe masło, rozbełtane jajo i 2 żółtka, sól, cukier waniliowy i przesianą mąkę. Wymieszać i wyrobić gładkie, dość miękkie ciasto (ręcznie ok. 15 minut), przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-45 minut. Czas rośnięcia zależy od temperatury otoczenia, ciasto ma podwoić swoją objętość.</p><p>Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, krótko przerobić i podzielić na 4 części. Z każdej utoczyć wałeczek, który podzielić na 8 równych części, z nich formowaćc bułeczki. Układać na piekarnikowych blachach wyłożonych papierem - w 4 rzędach po 4 szt w rzędzie. Razem będzie 32 szt. Odstawić do wyrośnięcia (ok. 25 minut), po czym każdą posmarować białkiem rozbełtanym z łyżeczką mleka.</p><p>Piec na termoobiegu w 160 stopniach ok. 15 minut – do zrumienienia. Po upieczeniu przełożyć na kratkę do wystudzenia. </p><p></p><p>*Z tej porcji wychodzi dość duża chałka, którą można posypać kruszonką. Czas pieczenia 30 minut. W temp. 160 (termoobieg) lub 180 góra-dół. Sprawdzić patyczkiem, czy upieczona. </p><p></p><p>Ja wyrabiam ciasto w maszynie: najpierw wlewam podgrzane mleko z rozpuszczonym cukrem, wkruszam drożdże, chwilę odczekam aż się rozpuszczą, potem przestudzone masło i rozbełtane jaja, a nastepnie mąka. Przy wyrabianiu sprawdzam konsystencje ciasta, powinno być miekkie, ale nie lejące. Zostawiam na programie wyrabiania ok. 25 minut. Rośnie w maszynie ok. 30 minut, po czym na chwilę włączam wyrabianie i po odgazowaniu przekładam na stolnicę do formowania.</p><p></p><p></p><p>Edit: znalazłam autorkę przepisu, to nasza Cinka: Madsteel.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Buka, post: 949051, member: 67"] Wydaje mi się, że przepis pochodzi z Cina, ale nie mogłam odszukać. Jeśli ktoś się poczuwa do autorstwa, chętnie umieszczę w przepisie odnośną informację. [B]Bułeczki maślane[/B] składniki: 3/4 szklanki mleka 4 łyżki cukru (średnioczubate) 40 g drożdży 100 g masła 2 żółtka (jedno białko zachować do smarowania) 1 jajko 500 g mąki ½ łyżeczki soli 1 cukier waniliowy Sposób przygotowania W misce podgrzać mleko, dodać cukier, pomieszać do rozpuszczenia, jeśli nie za ciepłe dodać pokruszone drożdże, poczekać aż się rozpuszczą. Dodać stopione ciepłe masło, rozbełtane jajo i 2 żółtka, sól, cukier waniliowy i przesianą mąkę. Wymieszać i wyrobić gładkie, dość miękkie ciasto (ręcznie ok. 15 minut), przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-45 minut. Czas rośnięcia zależy od temperatury otoczenia, ciasto ma podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, krótko przerobić i podzielić na 4 części. Z każdej utoczyć wałeczek, który podzielić na 8 równych części, z nich formowaćc bułeczki. Układać na piekarnikowych blachach wyłożonych papierem - w 4 rzędach po 4 szt w rzędzie. Razem będzie 32 szt. Odstawić do wyrośnięcia (ok. 25 minut), po czym każdą posmarować białkiem rozbełtanym z łyżeczką mleka. Piec na termoobiegu w 160 stopniach ok. 15 minut – do zrumienienia. Po upieczeniu przełożyć na kratkę do wystudzenia. *Z tej porcji wychodzi dość duża chałka, którą można posypać kruszonką. Czas pieczenia 30 minut. W temp. 160 (termoobieg) lub 180 góra-dół. Sprawdzić patyczkiem, czy upieczona. Ja wyrabiam ciasto w maszynie: najpierw wlewam podgrzane mleko z rozpuszczonym cukrem, wkruszam drożdże, chwilę odczekam aż się rozpuszczą, potem przestudzone masło i rozbełtane jaja, a nastepnie mąka. Przy wyrabianiu sprawdzam konsystencje ciasta, powinno być miekkie, ale nie lejące. Zostawiam na programie wyrabiania ok. 25 minut. Rośnie w maszynie ok. 30 minut, po czym na chwilę włączam wyrabianie i po odgazowaniu przekładam na stolnicę do formowania. Edit: znalazłam autorkę przepisu, to nasza Cinka: Madsteel. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Bułeczki maślane
Bottom