- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
przepis na te bułeczki zaczerpnięty został z forum diety zuzla od miziowej, lekko go zmodyfikowałam
składniki:
- 4 kubki mąki pszennej 1850 (ja akurat miałam razową żytnią 2000)
- 2 pudełeczka twarogu chudego Pilos (500 gr) (tu wykorzystałam serek wiejski light)
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (nie dodałam)
- sól
- kefir - kilka łyżek
Wrzuciłam wszystkie składniki do maszyny, wyrabiając dodawałam kefir po trochu dla osiągnięcia lekkiej konsystencji.
Lepiłam kulki nakładając ciasto łyżką i formując w dłoniach podsypując nieco mąką.
Wyrastały najpierw w piekarniku przez 25 minut (ale nie urosły za wiele), następnie piekłam 35 minut w temp. 180 stopni C bez termoobiegu.
z połowy składników wyszło mi 15 średniej wielkości bułeczek z chrupiącą skórką i mięciutkim, puszystym wnętrzem.
Bułeczki fajnie smakują jako I fazowe śniadanie z twarogiem i dżemem. Popite maślanką lub jogurtem o% dają uczucie sytości na długo.
składniki:
- 4 kubki mąki pszennej 1850 (ja akurat miałam razową żytnią 2000)
- 2 pudełeczka twarogu chudego Pilos (500 gr) (tu wykorzystałam serek wiejski light)
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (nie dodałam)
- sól
- kefir - kilka łyżek
Wrzuciłam wszystkie składniki do maszyny, wyrabiając dodawałam kefir po trochu dla osiągnięcia lekkiej konsystencji.
Lepiłam kulki nakładając ciasto łyżką i formując w dłoniach podsypując nieco mąką.
Wyrastały najpierw w piekarniku przez 25 minut (ale nie urosły za wiele), następnie piekłam 35 minut w temp. 180 stopni C bez termoobiegu.

z połowy składników wyszło mi 15 średniej wielkości bułeczek z chrupiącą skórką i mięciutkim, puszystym wnętrzem.
Bułeczki fajnie smakują jako I fazowe śniadanie z twarogiem i dżemem. Popite maślanką lub jogurtem o% dają uczucie sytości na długo.