Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Buleczki z batatowym puree
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1568444" data-attributes="member: 1142"><p>Specjalnie wymyslone na batatowy festiwal. Bardzo nam smakuja. Pieklam je juz dwukrotnie. Maja miekkie wnetrze, chrupiaca skorke. dobrze sie mroza i sa pyszne o rozmrozeniu.</p><p></p><p>Uwaga: moje proporcje sa na 25 sporych bulek (ok 100g kazda).</p><p></p><p><strong>520g mleka</strong></p><p><strong>65g masla</strong></p><p><strong>600g batatowego puree</strong></p><p><strong>900g bialej pszennej maki chlebowej</strong></p><p><strong>200g razowej maki pszennej</strong></p><p><strong>100g maki sojowej organic</strong></p><p><strong>10g drozdzy instant</strong></p><p><strong>20g soli</strong></p><p></p><p>Poprzednim razem dodalam do ciasta platki chilli, ale mozna eksperymentowac z innymi dodatkami. Zachecam.</p><p></p><p>Mleko podgrzewam do prawie wrzenia (4 1/2 min w mikrofali), studze nieco, dodaje maslo, nastepnie puree.</p><p></p><p>Do miski wsypuje make pszenna biala, make sojowa, sol i drozdze. Wlewam cala miksture mleczno- batatowa i dobrze mieszam. Nastepne dodaje tyle maki razowej (u mnie bylo to 200g), aby powstalo gladkie, delikatnie lepkie ciasto. Ma miec konsystencje miekkiej plasteliny. Zagniatam az gluten bedzie dobrze rozwiniety. Wkladam do naoliwionej miski, zakrywam i zostawiam na godzine w temperaturze pokojowej. Wyjmuje, jeszcze raz zagniatam krotko, wkladam do miski, szczelnie zawijam w folie i wkladam na noc do lodowki. </p><p></p><p>Nastepnego dnia wyjmuje ciasto z lodowki i zostawiam na pare godzin na stole aby sie ocieplilo, po czy dziele na rowne kawalki i tocze kulki lub formuje walki, ktore zawijam w rozetki, supelki etc. Zostawiam do wyrosniecia na godzine na blasze. W tym czasie rozgrzewam piec 200C. Pieke 20-25 min.</p><p></p><p>[ATTACH=full]92122[/ATTACH] [ATTACH=full]92123[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]92124[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1568444, member: 1142"] Specjalnie wymyslone na batatowy festiwal. Bardzo nam smakuja. Pieklam je juz dwukrotnie. Maja miekkie wnetrze, chrupiaca skorke. dobrze sie mroza i sa pyszne o rozmrozeniu. Uwaga: moje proporcje sa na 25 sporych bulek (ok 100g kazda). [B]520g mleka 65g masla 600g batatowego puree 900g bialej pszennej maki chlebowej 200g razowej maki pszennej 100g maki sojowej organic 10g drozdzy instant 20g soli[/B] Poprzednim razem dodalam do ciasta platki chilli, ale mozna eksperymentowac z innymi dodatkami. Zachecam. Mleko podgrzewam do prawie wrzenia (4 1/2 min w mikrofali), studze nieco, dodaje maslo, nastepnie puree. Do miski wsypuje make pszenna biala, make sojowa, sol i drozdze. Wlewam cala miksture mleczno- batatowa i dobrze mieszam. Nastepne dodaje tyle maki razowej (u mnie bylo to 200g), aby powstalo gladkie, delikatnie lepkie ciasto. Ma miec konsystencje miekkiej plasteliny. Zagniatam az gluten bedzie dobrze rozwiniety. Wkladam do naoliwionej miski, zakrywam i zostawiam na godzine w temperaturze pokojowej. Wyjmuje, jeszcze raz zagniatam krotko, wkladam do miski, szczelnie zawijam w folie i wkladam na noc do lodowki. Nastepnego dnia wyjmuje ciasto z lodowki i zostawiam na pare godzin na stole aby sie ocieplilo, po czy dziele na rowne kawalki i tocze kulki lub formuje walki, ktore zawijam w rozetki, supelki etc. Zostawiam do wyrosniecia na godzine na blasze. W tym czasie rozgrzewam piec 200C. Pieke 20-25 min. [ATTACH=full]92122[/ATTACH] [ATTACH=full]92123[/ATTACH] [ATTACH=full]92124[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Buleczki z batatowym puree
Top
Bottom