Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Bułeczki z boczkiem i cebulą
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Aanita" data-source="post: 3330" data-attributes="member: 20"><p>50 dkg mąki </p><p>5 dkg drożdży</p><p>3 spore cebule</p><p>20 dkg boczku wędzonego</p><p>0,5 szklanki mleka</p><p>0,25-0,5 szklanki wywaru z mięsa lub wędzonki (niekoniecznie; można zastąpić oliwą lub gdy nie mamy wodą, ale ciasto nie będzie miało aż takiego posmaku wędzonki)</p><p>szczypta soli</p><p></p><p>W tym cieście nie ma jajek (to tak, gdyby ktoś się pytał) </p><p></p><p>Przygotowujemy rozczyn - mieszamy drożdże, mleko i trochę mąki (tak by rozczyn miał konsystencję ciasta naleśnikowego) i odstawiamy w ciepłe miejsce.</p><p></p><p>Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na gorącą patelnię. Czekamy aż zrobią się skwarki. Po drodze wrzucamy pokrojoną cebulę, by się zeszkliła. Nie odlewamy tłuszczu! Czekamy by przestygło.</p><p></p><p>Z reszty składników wyrabiamy ciasto drożdżowe. Odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy skwarki i cebulę.</p><p></p><p>Formujemy bułeczki i pieczemy w gorącym piekarniku ok. 20 minut. Można je posmarować na górze jajkiem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Aanita, post: 3330, member: 20"] 50 dkg mąki 5 dkg drożdży 3 spore cebule 20 dkg boczku wędzonego 0,5 szklanki mleka 0,25-0,5 szklanki wywaru z mięsa lub wędzonki (niekoniecznie; można zastąpić oliwą lub gdy nie mamy wodą, ale ciasto nie będzie miało aż takiego posmaku wędzonki) szczypta soli W tym cieście nie ma jajek (to tak, gdyby ktoś się pytał) Przygotowujemy rozczyn - mieszamy drożdże, mleko i trochę mąki (tak by rozczyn miał konsystencję ciasta naleśnikowego) i odstawiamy w ciepłe miejsce. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na gorącą patelnię. Czekamy aż zrobią się skwarki. Po drodze wrzucamy pokrojoną cebulę, by się zeszkliła. Nie odlewamy tłuszczu! Czekamy by przestygło. Z reszty składników wyrabiamy ciasto drożdżowe. Odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy skwarki i cebulę. Formujemy bułeczki i pieczemy w gorącym piekarniku ok. 20 minut. Można je posmarować na górze jajkiem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Bułeczki z boczkiem i cebulą
Top
Bottom