z książki "Czekolada" autor Jacqueline Bellefontaine
225 g przesianej mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
5 łyżek masła,
1 łyżka cukru,
50 g groszków z czekolady deserowej,
około 150 ml mleka.
Posmarować cienko tłuszczem blachę do pieczenia. Wsypać do miski mąkę. Pokroić masło na kawałki, dodać do mąki i wetrzeć palcami, aż masa będzie przypominała zacierki. Dodać cukier i groszki z czekolady, wymieszać. Wlać tyle mleka, aby wyrobić miękkie ciasto. Rozwałkować ciasto na oprószonej mąką stolnicy, tworząc prostokąt o wymiarach 10 na 15 cm i grubości około 2,5 cm. Pokroić ciasto na 9 kawałków. Położyć bułeczki na blasze, pozostawiając między nimi dużo miejsca. Posmarować odrobiną mleka i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 220 stopni przez 10-12 minut, aż wyrosną i będą złociste. Podawać jeszcze ciepłe.
RADA KUCHARZA: Najsmaczniejsze są świeżo upieczone bułeczki, podawane na ciepło. Można je przekroić i posmarować gotową masą czekoladowo-orzechową albo nałożyć łyżkę bitej śmietany.
WARIANT: Do ciasta można dosypać groszki z czekolady deserowej, białej lub mlecznej, albo mieszankę tych trzech rodzajów. Bułeczki można wycinać foremką o średnicy 5 cm.
Pokaż załącznik 32944
225 g przesianej mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
5 łyżek masła,
1 łyżka cukru,
50 g groszków z czekolady deserowej,
około 150 ml mleka.
Posmarować cienko tłuszczem blachę do pieczenia. Wsypać do miski mąkę. Pokroić masło na kawałki, dodać do mąki i wetrzeć palcami, aż masa będzie przypominała zacierki. Dodać cukier i groszki z czekolady, wymieszać. Wlać tyle mleka, aby wyrobić miękkie ciasto. Rozwałkować ciasto na oprószonej mąką stolnicy, tworząc prostokąt o wymiarach 10 na 15 cm i grubości około 2,5 cm. Pokroić ciasto na 9 kawałków. Położyć bułeczki na blasze, pozostawiając między nimi dużo miejsca. Posmarować odrobiną mleka i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 220 stopni przez 10-12 minut, aż wyrosną i będą złociste. Podawać jeszcze ciepłe.


Pokaż załącznik 32944
Ostatnią edycję dokonał moderator: