- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Bułeczki z dyni
360 g mąki pszennej chlebowej
20 g świeżych drożdży
125 ml mleka
1 jajko
45 g masła
125 g puree z dyni
pół łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
Ponadto:
1 jajko roztrzepane z łyżeczką mleka
kilka orzechów lub rodzynek albo ziarenek dyni do dekoracji jako ogonki dyni.
1. Z wszystkich składników zagniatamy ciasto drożdżowe. Odczekujemy aż podrośnie. Dzielimy na 8 części. Formujemy bułeczki. Każdą z nich nacinamy po bokach ( 8 nacięć). Odstawiamy na 20 minut. Smarujemy jajkiem i dekorujemy środek bułeczki.
2. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 15 -20 minut.
Ps. Przepis pochodzi z blogu "moje wypieki" i znajduje się tam pod nazwą " Bułeczki dynie"

360 g mąki pszennej chlebowej
20 g świeżych drożdży
125 ml mleka
1 jajko
45 g masła
125 g puree z dyni
pół łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
Ponadto:
1 jajko roztrzepane z łyżeczką mleka
kilka orzechów lub rodzynek albo ziarenek dyni do dekoracji jako ogonki dyni.
1. Z wszystkich składników zagniatamy ciasto drożdżowe. Odczekujemy aż podrośnie. Dzielimy na 8 części. Formujemy bułeczki. Każdą z nich nacinamy po bokach ( 8 nacięć). Odstawiamy na 20 minut. Smarujemy jajkiem i dekorujemy środek bułeczki.
2. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 15 -20 minut.
Ps. Przepis pochodzi z blogu "moje wypieki" i znajduje się tam pod nazwą " Bułeczki dynie"