Bułeczki z jagodami (bajaderka)

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
kermidt @ 20 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=565328Ciasto plastyczne? da sie walkowac?
To do mnie?
icon_wink.gif
Jeśli tak, to w zasadzie muszę się przyznać, że coś mi nie wyszło, ponieważ 500g mąki na taką ilość mokrych składników, to było zdecydowanie za mało... Może szklanka w tym przepisie jest 200ml, a nie 250? No, ale mimo wszystko smakowały :D

Poza tym jeśli szukasz ciasta drożdżowego z olejem, to raczej nie będzie ten przepis, ponieważ tutaj jest małso, a oleju jedna łyżka
icon_wink.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
teraz wlasnie doczytalam.
Niestety margaryne tylko moge uzyc a nie lubie suchej buly drozdzowej, jaka sie robi z tego nastepnego dnia.
Poszukam jeszcze BeatySz... juz nie wiem jak szukac. Strasznie wybiorcza wyszukiwarke mam
fiesgrins.gif
raz cos wyswietla a dwa razy nie!

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Jako że Mama przyniosła z pracy ponad kilogram borówek, postanowiłam je jakoś pysznościowo spożytkować
icon_biggrin.gif

Bez przygód nie mogło się obejść- najpierw wsypałam za dużo mąki, więc postanowiłam dodać drugie białko, wyrobiłam i ostatecznie ciasto wyszło odrobinę za rzadkie bo buły rozlazły się w pieczeniu i wyszły nieco plaskate
icon_biggrin.gif
icon_biggrin.gif
ale jeszcze gorące, posypane kruszonką i wypełnione rozkosznym, słodkim nadzieniem zrobiły furorę wśród poczęstowanych nimi przyjaciół
icon_biggrin.gif

odkryłam też, że borówki są jeszcze lepsze od jagód, bo mniej kwaśne, większe i nie puszczają fioletowego soku, więc nic mi nie popłynęło chociaż z pośpiechu średnio starannie je zaklejałam.
Została ostatnia, dla Taty na kolację, aż mu jej zazdroszczę
icon_biggrin.gif

moni77

Member
Wrz 20, 2004
8,558
0
0
a ja mam problem z zamrożonymi jagodami. Po nadzianiu juz mi nie rosną, robi się paćka, jak sadze bez czasu na rośnięcie -wypływa sok i ciasto jest w formie naleśnika. Jak rozmrożę jagody mam sok osobno i skórki osobno. Jest jakiś patent na ujarzmienie mrożonych jagód? Podsypywałam mąką ziemniaczaną, ale wiele mi to nie dało.
icon_sad.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy