Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Bułeczki z kremem francuskim
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Elka" data-source="post: 1690921" data-attributes="member: 1293"><p>Bułeczki z kremem francuskim</p><p></p><p>[ATTACH=full]101747[/ATTACH]</p><p>Pyszne, miękkie, pachnące wanilią, cichym i przytulnym domem.</p><p></p><p>Ciasto:</p><p>250 ml mleka</p><p>20 g świeżych drożdży</p><p>480 g mąki</p><p>1 jajko</p><p>70 g roztopionego masła</p><p>40 g oleju</p><p>70 g cukru</p><p></p><p>Szczypta soli</p><p>Żółtko do posmarowania</p><p></p><p>Krem:</p><p>500 ml mleka</p><p>3 żółtka</p><p>75 g skrobi kukurydzianej</p><p>40-50 g cukru</p><p>Łyżeczka pasty waniliowej</p><p></p><p>1. Wymieszaj drożdże, ciepłe mleko, 2 łyżki cukru i pozostaw na 15-20 minut, aby drożdże się aktywowały. Następnie dodaj wszystkie pozostałe produkty do ciasta i dobrze wyrabiaj – jeśli wyrabiasz ręcznie, to pracuj z ciastem, aż się nie będzie kleiło do rąk, a jeśli wyrabiasz mikserem, to potrwa to około 15 min. ustawiając małą szybkość – ciasto powinno odklejać się od ścianek misy.</p><p></p><p>2. Z ciasta uformuj kulę, przełóż do posmarowanej olejem miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw do wyrastania na około 1,5 godziny – aż ciasto się podwoi.</p><p></p><p>3. W międzyczasie przygotuj krem. W rondelku trzepaczką wymieszaj żółtka, cukier, pastę waniliową i skrobię kukurydzianą. Zagotuj mleko i cienkim strumieniem ciągle mieszając wlej je do mieszanki żółtkowo skrobiowej. Podgrzewaj, ciągle mieszając trzepaczką, aż wszystko zgęstnieje. Przełóż do płaskiego naczynia, przykryj szczelnie folią spożywczą (po prostu połóż folię na całej powierzchni kremu) i ostudź.</p><p></p><p>4. Wyrośnięte ciasto podziel na kawałki o wadze 70-72 g, zaokrągl i odstaw na około 15 minut.</p><p></p><p>5. Uformuj bułeczki z nadzieniem, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj żółtkiem, rozbełtanym z 1-2 łyżkami mleka. Pozostaw na 45-50 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem ponownie posmaruj żółtkiem.</p><p></p><p>6. Piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 20 minut.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Elka, post: 1690921, member: 1293"] Bułeczki z kremem francuskim [ATTACH type="full" alt="20210221_142552.jpg"]101747[/ATTACH] Pyszne, miękkie, pachnące wanilią, cichym i przytulnym domem. Ciasto: 250 ml mleka 20 g świeżych drożdży 480 g mąki 1 jajko 70 g roztopionego masła 40 g oleju 70 g cukru Szczypta soli Żółtko do posmarowania Krem: 500 ml mleka 3 żółtka 75 g skrobi kukurydzianej 40-50 g cukru Łyżeczka pasty waniliowej 1. Wymieszaj drożdże, ciepłe mleko, 2 łyżki cukru i pozostaw na 15-20 minut, aby drożdże się aktywowały. Następnie dodaj wszystkie pozostałe produkty do ciasta i dobrze wyrabiaj – jeśli wyrabiasz ręcznie, to pracuj z ciastem, aż się nie będzie kleiło do rąk, a jeśli wyrabiasz mikserem, to potrwa to około 15 min. ustawiając małą szybkość – ciasto powinno odklejać się od ścianek misy. 2. Z ciasta uformuj kulę, przełóż do posmarowanej olejem miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw do wyrastania na około 1,5 godziny – aż ciasto się podwoi. 3. W międzyczasie przygotuj krem. W rondelku trzepaczką wymieszaj żółtka, cukier, pastę waniliową i skrobię kukurydzianą. Zagotuj mleko i cienkim strumieniem ciągle mieszając wlej je do mieszanki żółtkowo skrobiowej. Podgrzewaj, ciągle mieszając trzepaczką, aż wszystko zgęstnieje. Przełóż do płaskiego naczynia, przykryj szczelnie folią spożywczą (po prostu połóż folię na całej powierzchni kremu) i ostudź. 4. Wyrośnięte ciasto podziel na kawałki o wadze 70-72 g, zaokrągl i odstaw na około 15 minut. 5. Uformuj bułeczki z nadzieniem, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj żółtkiem, rozbełtanym z 1-2 łyżkami mleka. Pozostaw na 45-50 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem ponownie posmaruj żółtkiem. 6. Piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 20 minut. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Bułeczki z kremem francuskim
Top
Bottom