- Cze 25, 2008
- 3,860
- 0
- 0
Porcja na 16 sztuk.
Ciasto:
Wrzuć składniki na ciasto do malaksera niech wyrobi ciasto. Pozwól mu wyrosnąć przez godzinę. Ja nie wyjmowałam ciasta z misy malaksera, wyrastało w temperaturze pokojowej.
W tym czasie przygotuj groszek - na patelni z odrobiną oliwy usmaż groszek i zostaw do ostygnięcia.
Po godzinie wyłóż ciasto na obsypany mąką blat i obtocz nieco, aby się nie kleiło do rąk. Podziel na 16 równych części.
Każdą rozwałkuj na cienki owalny placuszek. Na środek placuszka nałóż łyżeczkę majonezu i groszek, ile się zmieści. Zlep brzegi ciasta tak, aby powstał pieróg. Spłaszcz go nieco i w tej formie połóż na wyłożoną papierem do pieczenia bachę.
U mnie na jedną dużą blachę piekarnika mieści się 8 bułek.
Włóż do zimnego piekarnika i zapomnij o nich na następną godzinę. Po tym czasie posól nieco wszystko i na każdej bułce zrób dekorację keczupem, kleksy, paski, kółka, co chcesz.
Włącz piekarnik i nastaw (z blachami w środku) na 200 st. C. Od momentu osiągnięcia temperatury piecz ok. 15 minut aż wierzch bułek będzie rumiany, zezłocony. Górna blacha będzie już gotowa. U mnie dolna blacha wymaga w tym momencie przełożenia na górny poziom i dopieczenia kolejne 10 minut.
Na gorąco są doskonałe. Na zimno następnego dnia fantastyczne. Polecam i smacznego
Ciasto:
- 200 ml mleka
- 300 g mąki
- chlapka (cudne słowo Małgosimi usłyszane przezemnie od BeatySz) oleju
- łyżka suszonych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- opakowanie mrożonego zielonego groszku
- 16 łyżeczek majonezu
- sól
- keczup (u mnie mój domowy)
Wrzuć składniki na ciasto do malaksera niech wyrobi ciasto. Pozwól mu wyrosnąć przez godzinę. Ja nie wyjmowałam ciasta z misy malaksera, wyrastało w temperaturze pokojowej.
W tym czasie przygotuj groszek - na patelni z odrobiną oliwy usmaż groszek i zostaw do ostygnięcia.
Po godzinie wyłóż ciasto na obsypany mąką blat i obtocz nieco, aby się nie kleiło do rąk. Podziel na 16 równych części.
Każdą rozwałkuj na cienki owalny placuszek. Na środek placuszka nałóż łyżeczkę majonezu i groszek, ile się zmieści. Zlep brzegi ciasta tak, aby powstał pieróg. Spłaszcz go nieco i w tej formie połóż na wyłożoną papierem do pieczenia bachę.
U mnie na jedną dużą blachę piekarnika mieści się 8 bułek.
Włóż do zimnego piekarnika i zapomnij o nich na następną godzinę. Po tym czasie posól nieco wszystko i na każdej bułce zrób dekorację keczupem, kleksy, paski, kółka, co chcesz.
Włącz piekarnik i nastaw (z blachami w środku) na 200 st. C. Od momentu osiągnięcia temperatury piecz ok. 15 minut aż wierzch bułek będzie rumiany, zezłocony. Górna blacha będzie już gotowa. U mnie dolna blacha wymaga w tym momencie przełożenia na górny poziom i dopieczenia kolejne 10 minut.
Na gorąco są doskonałe. Na zimno następnego dnia fantastyczne. Polecam i smacznego
Ostatnią edycję dokonał moderator: