Bułeczki z zielonym warzywnym nadzieniem

duende

Member
Cze 25, 2008
3,860
0
0
Porcja na 16 sztuk.

Ciasto:
  • 200 ml mleka
  • 300 g mąki
  • chlapka (cudne słowo Małgosimi usłyszane przezemnie od BeatySz) oleju
  • łyżka suszonych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
Nadzienie:

• opakowanie mrożonego zielonego groszku
  • 16 łyżeczek majonezu
Poza tym

• sól
  • keczup (u mnie mój domowy)
DSC04302.JPG

Wrzuć składniki na ciasto do malaksera niech wyrobi ciasto. Pozwól mu wyrosnąć przez godzinę. Ja nie wyjmowałam ciasta z misy malaksera, wyrastało w temperaturze pokojowej.
W tym czasie przygotuj groszek - na patelni z odrobiną oliwy usmaż groszek i zostaw do ostygnięcia.
Po godzinie wyłóż ciasto na obsypany mąką blat i obtocz nieco, aby się nie kleiło do rąk. Podziel na 16 równych części.
Każdą rozwałkuj na cienki owalny placuszek. Na środek placuszka nałóż łyżeczkę majonezu i groszek, ile się zmieści. Zlep brzegi ciasta tak, aby powstał pieróg. Spłaszcz go nieco i w tej formie połóż na wyłożoną papierem do pieczenia bachę.
U mnie na jedną dużą blachę piekarnika mieści się 8 bułek.
Włóż do zimnego piekarnika i zapomnij o nich na następną godzinę. Po tym czasie posól nieco wszystko i na każdej bułce zrób dekorację keczupem, kleksy, paski, kółka, co chcesz.
Włącz piekarnik i nastaw (z blachami w środku) na 200 st. C. Od momentu osiągnięcia temperatury piecz ok. 15 minut aż wierzch bułek będzie rumiany, zezłocony. Górna blacha będzie już gotowa. U mnie dolna blacha wymaga w tym momencie przełożenia na górny poziom i dopieczenia kolejne 10 minut.

Na gorąco są doskonałe. Na zimno następnego dnia fantastyczne. Polecam i smacznego
wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
933
3
18
Zastanawia mnie ilosc maki, chodzilo o 300g...? Bo te 300 dekagram nie daje mi spokoju (to by bylo 3 kilo maki)?
Chetnie je zrobie... Zapowiadaja sie apetycznie!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,967
3
38

duende

Member
Cze 25, 2008
3,860
0
0
Karina Cashel @ 30 May 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=983361Zastanawia mnie ilosc maki, chodzilo o 300g...? Bo te 300 dekagram nie daje mi spokoju (to by bylo 3 kilo maki)?
Chetnie je zrobie... Zapowiadaja sie apetycznie!
chodzi o 30 deko
icon_smile.gif
czyli o 300 g - dziękuję za spostrzeżenie, już poprawiam
anbetung.gif

Zdjęcie też zrobiłam, tylko kabelek mi się zawieruszył i jak znajdę, to wkleję bo to bardzo smakowite bułeczki.
Mam je dziś w pracy
icon_smile.gif

duende

Member
Cze 25, 2008
3,860
0
0
dzisiejsze szkolne bułeczki miały środek w kolorze pomarańczowym, ponieważ posiekałam mikserem 2 marchewki, 2 korzenie pietruszki, 1 pora, doprawiłam solą i pieprzem, zmieszałam z łyżką majonezu. Uważam ten farsz za świetny
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy