- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Zapiekane bułeczki z serem i masłem czosnkowym to propozycją, którą docenią nie tylko wegetarianie. Są pyszne i aromatyczne. To świetny sposób na wykorzystanie pieczywa z poprzedniego dnia. Można je przygotować na grillu bądź w opiekaczu czy w piekarniku. Polecam! Pomysł wg Meinerezepte.
2-4 dowolne bułki (najlepiej z poprzedniego dnia)
garść sera żółtego
4 łyżeczki miękkiego masła
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka siekanego koperku
szczypta soli
Bułki ponacinać najpierw wzdłuż a potem w poprzek tak, by powstała kratka. Ważne jest, by nie przeciąć bułki do końca - skórka u dołu powinna pozostać nie nacięta utrzymywać całą bułeczkę w całości.
Miękkie masło wymieszać z obranym, przeciśniętym ząbkiem czosnku, siekanym koperkiem i solą.
Wnętrze bułeczek ostrożnie wysmarować masłem - po trochu w każdym zagłębieniu. Pomiędzy nacięcia włożyć starty żółty ser.
Każda bułeczkę zawinąć w folię aluminiową. Najpierw pieczemy je ok. minut zawinięte (piekarnik 180 st. C), następnie rozwijamy, by wierzch się zrobił rumiany.
Podajemy gorące.

2-4 dowolne bułki (najlepiej z poprzedniego dnia)
garść sera żółtego
4 łyżeczki miękkiego masła
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka siekanego koperku
szczypta soli
Bułki ponacinać najpierw wzdłuż a potem w poprzek tak, by powstała kratka. Ważne jest, by nie przeciąć bułki do końca - skórka u dołu powinna pozostać nie nacięta utrzymywać całą bułeczkę w całości.
Miękkie masło wymieszać z obranym, przeciśniętym ząbkiem czosnku, siekanym koperkiem i solą.
Wnętrze bułeczek ostrożnie wysmarować masłem - po trochu w każdym zagłębieniu. Pomiędzy nacięcia włożyć starty żółty ser.
Każda bułeczkę zawinąć w folię aluminiową. Najpierw pieczemy je ok. minut zawinięte (piekarnik 180 st. C), następnie rozwijamy, by wierzch się zrobił rumiany.
Podajemy gorące.