Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Bułeczki ze słodką pastą z fasolki azuki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Shinju" data-source="post: 1524390" data-attributes="member: 2755"><p>Bułeczki upiekłam w ramach uczczenia premiery nowej książki Murakamiego. Przepis na same bułeczki pochodzi z bloga <a href="http://japonskakuchnia.blogspot.com/2010/11/bueczki-ze-sodka-pasta-z-fasoli-azuki.html" target="_blank">Japońska Kuchnia Karoliny</a>, a pastę fasolową przygotowałam z przepisu ze strony <a href="http://justhungry.com/2006/06/notsosweet_tsub.html" target="_blank">Just Hungry</a>. Często pasta z fasolki azuki jest bardzo słodka. Ja nie chciałam by moje bułeczki były przesłodzone, dlatego wybrałam przepis na pastę nie będącą ulepkiem. Jeśli ktoś woli słodsze to może do pasty dodać więcej cukru. Bułeczki są miękkie i delikatne, bardzo smaczne. Zamiast pasty z fasoli można wykorzystać do nich jakąś smaczną marmoladę. Dodaję prosty rysunek obrazujący nacinanie ciasta, ale na blogu Karoliny można znaleźć instrukcję fotograficzną. </p><p></p><p>A tutaj przepis na moim blogu: <a href="http://kuchenne-wedrowki.blogspot.com/2014/05/bueczki-ze-sodka-pasta-z-fasoli-azuki.html" target="_blank">bułeczki ze słodką pastą z fasoli azuki</a></p><p></p><p><strong>Pasta z fasoli azuki (ok. 500 g gotowej pasty)</strong></p><p>250 g suchej fasolki azuki</p><p>1/2 szklanki cukru</p><p>szczypta soli</p><p></p><p>Fasolkę zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na 24 godziny. (Ja moczyłam przez 15 godzin i też było dobrze.)</p><p></p><p>Namoczoną fasolkę zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez minutę. Odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą. Ponownie zalewamy wodą, zagotowujemy i gotujemy minutę. Odcedzamy, opłukujemy. W trakcie gotowania zdejmujemy szumy z powierzchni. Fasolkę ponownie przekładamy do garnka (u mnie ciężki garnek, o grubym dnie), zalewamy wodą (2-3 cm ponad fasolkę). Zagotowujemy, a następnie skręcamy ogień i gotujemy aż fasola będzie miękka. Uzupełniamy wygotowującą się wodę. Gdy fasola będzie już ugotowana do miękkości odcedzamy ją zachowując płyn z gotowania.</p><p></p><p>Ugotowaną fasolkę ponownie przekładamy do garnka. Dodajemy sól, a następnie cukier w trzech porcjach, dokładnie rozprowadzając go w fasoli. Na małym ogniu podgrzewamy fasolę z cukrem. Jeżeli masa będzie za sucha lub zbyt klejąca się dodajemy nieco płynu z gotowania fasoli. Gotujemy całość, aż cukier się rozpuści i zostanie zaabsorbowany przez fasolę. Fasolę rozgniatamy przy pomocy tłuczka lub praski do ziemniaków na gruboziarnistą pastę. </p><p></p><p><strong>Bułeczki ze słodką pastą z fasoli azuki (8 sztuk)</strong></p><p>150 g pasty z fasoli</p><p>250 g mąki pszennej</p><p>4 g drożdży instant</p><p>3 g soli</p><p>25 g cukru</p><p>25 g masła</p><p>90 ml wody</p><p>90 ml mleka</p><p>1 jajko</p><p></p><p>Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mleko łączymy z wodą i podgrzewamy, by płyn był letni. </p><p></p><p>Mąkę przesiewamy wraz z cukrem i solą do miski. Dodajemy drożdże instant, mieszamy je z mąką. Do mąki dolewamy partiami wodę z mlekiem. Mieszamy drewnianą z mąką. Gdy już cały płyn zostanie dodany dodajemy masło i również mieszamy je z ciastem. Wstępnie wymieszane ciasto wykładamy na blat oprószony mąką. Zagniatamy dokładnie ciasto aż będzie miękkie i elastyczne (ja gniotłam je jakieś 15 minut). W razie potrzeby podsypujemy niewielką ilością mąki.</p><p></p><p>Zagniecione ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy kulkę. Kulki układamy na omączonym blacie, przykrywamy wilgotną ściereczką i zostawiamy na 15 minut by napuchły. Po tym czasie każdą kulkę rozwałkowujemy w kwadrat. Na środku rozwałkowanego ciasta, omijając brzegi rozsmarowujemy porcję pasty z fasoli.</p><p></p><p>Rozwałkowane ciasto składamy na trzy części wzdłuż jednego z boków otrzymując prostokąt. Lekko go rozwałkowujemy wzdłuż. Na środku prostokąta robimy dwa nacięcia równoległe do dłuższego boku nie dochodząc do krótszego boku ciasta. </p><p></p><p>Nacięty prostokąt ciasta rolujemy w spiralkę wzdłuż długiego boku, a następnie zwijamy w ślimaka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką by nie obeschły. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i zostawiamy, aż bułeczki powiększą swoją objętość dwukrotnie.</p><p></p><p>Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 15- 20 minut, aż bułeczki będą złociste. </p><p></p><p>[ATTACH=full]89090[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]89091[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Shinju, post: 1524390, member: 2755"] Bułeczki upiekłam w ramach uczczenia premiery nowej książki Murakamiego. Przepis na same bułeczki pochodzi z bloga [URL="http://japonskakuchnia.blogspot.com/2010/11/bueczki-ze-sodka-pasta-z-fasoli-azuki.html"]Japońska Kuchnia Karoliny[/URL], a pastę fasolową przygotowałam z przepisu ze strony [URL="http://justhungry.com/2006/06/notsosweet_tsub.html"]Just Hungry[/URL]. Często pasta z fasolki azuki jest bardzo słodka. Ja nie chciałam by moje bułeczki były przesłodzone, dlatego wybrałam przepis na pastę nie będącą ulepkiem. Jeśli ktoś woli słodsze to może do pasty dodać więcej cukru. Bułeczki są miękkie i delikatne, bardzo smaczne. Zamiast pasty z fasoli można wykorzystać do nich jakąś smaczną marmoladę. Dodaję prosty rysunek obrazujący nacinanie ciasta, ale na blogu Karoliny można znaleźć instrukcję fotograficzną. A tutaj przepis na moim blogu: [URL="http://kuchenne-wedrowki.blogspot.com/2014/05/bueczki-ze-sodka-pasta-z-fasoli-azuki.html"]bułeczki ze słodką pastą z fasoli azuki[/URL] [B]Pasta z fasoli azuki (ok. 500 g gotowej pasty)[/B] 250 g suchej fasolki azuki 1/2 szklanki cukru szczypta soli Fasolkę zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na 24 godziny. (Ja moczyłam przez 15 godzin i też było dobrze.) Namoczoną fasolkę zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez minutę. Odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą. Ponownie zalewamy wodą, zagotowujemy i gotujemy minutę. Odcedzamy, opłukujemy. W trakcie gotowania zdejmujemy szumy z powierzchni. Fasolkę ponownie przekładamy do garnka (u mnie ciężki garnek, o grubym dnie), zalewamy wodą (2-3 cm ponad fasolkę). Zagotowujemy, a następnie skręcamy ogień i gotujemy aż fasola będzie miękka. Uzupełniamy wygotowującą się wodę. Gdy fasola będzie już ugotowana do miękkości odcedzamy ją zachowując płyn z gotowania. Ugotowaną fasolkę ponownie przekładamy do garnka. Dodajemy sól, a następnie cukier w trzech porcjach, dokładnie rozprowadzając go w fasoli. Na małym ogniu podgrzewamy fasolę z cukrem. Jeżeli masa będzie za sucha lub zbyt klejąca się dodajemy nieco płynu z gotowania fasoli. Gotujemy całość, aż cukier się rozpuści i zostanie zaabsorbowany przez fasolę. Fasolę rozgniatamy przy pomocy tłuczka lub praski do ziemniaków na gruboziarnistą pastę. [B]Bułeczki ze słodką pastą z fasoli azuki (8 sztuk)[/B] 150 g pasty z fasoli 250 g mąki pszennej 4 g drożdży instant 3 g soli 25 g cukru 25 g masła 90 ml wody 90 ml mleka 1 jajko Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mleko łączymy z wodą i podgrzewamy, by płyn był letni. Mąkę przesiewamy wraz z cukrem i solą do miski. Dodajemy drożdże instant, mieszamy je z mąką. Do mąki dolewamy partiami wodę z mlekiem. Mieszamy drewnianą z mąką. Gdy już cały płyn zostanie dodany dodajemy masło i również mieszamy je z ciastem. Wstępnie wymieszane ciasto wykładamy na blat oprószony mąką. Zagniatamy dokładnie ciasto aż będzie miękkie i elastyczne (ja gniotłam je jakieś 15 minut). W razie potrzeby podsypujemy niewielką ilością mąki. Zagniecione ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy kulkę. Kulki układamy na omączonym blacie, przykrywamy wilgotną ściereczką i zostawiamy na 15 minut by napuchły. Po tym czasie każdą kulkę rozwałkowujemy w kwadrat. Na środku rozwałkowanego ciasta, omijając brzegi rozsmarowujemy porcję pasty z fasoli. Rozwałkowane ciasto składamy na trzy części wzdłuż jednego z boków otrzymując prostokąt. Lekko go rozwałkowujemy wzdłuż. Na środku prostokąta robimy dwa nacięcia równoległe do dłuższego boku nie dochodząc do krótszego boku ciasta. Nacięty prostokąt ciasta rolujemy w spiralkę wzdłuż długiego boku, a następnie zwijamy w ślimaka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką by nie obeschły. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i zostawiamy, aż bułeczki powiększą swoją objętość dwukrotnie. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 15- 20 minut, aż bułeczki będą złociste. [ATTACH=full]89090[/ATTACH] [ATTACH=full]89091[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Bułeczki ze słodką pastą z fasolki azuki
Top
Bottom