W przepisie wymagane są co prawda młode buraki, ale robiłam ją z niewielkich buraków teraz i wyszła znakomita. Przepis zaczerpnęłam z książeczki "Sałaty i sałatki" z przepisów Danuty Łebkowskiej.
Składniki
35 dkg niewielkich buraków
2 korniszony (ja brałam ogórki konserwowe)
1 łyżeczka posiekanego koperku
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
Sos
2 łyżki octu winnego
4 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Buraki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, zalać zimną wodą i ugotować pod przykryciem.
Kiedy są miękkie odcedzić i jeszcze ciepłe obrać. Ostudzić. Buraki i ogórki pokroić w kosteczkę wielkości 1 cm.
Przygotować sos: rozetrzeć sól i pieprz z octem. Dodać jogurt i wymieszać.
Do buraków dodać ogórki i szczypiorek. Zalać sosem. Przełożyć do salaterki i posypać koperkiem.
II wersja tej sałatki może być z dodatkiem 50 dkg ugotowanych ziemniaków pokrojonych w kostkę. Wtedy przygotowujemy podwójną ilość sosu, a nawet trochę więcej, bo wypróbowałam obie wersje.
Można też, zamiast szczypiorku dać drobno posiekaną dymkę - w wersji z ziemniakami nawet 2 cebulki.
Sałatka doskonała jest sama, jako dodatek do chleba z serami białym lub żółtym, a wersja z ziemniakami pasuje do smażonych mięs.
Składniki
35 dkg niewielkich buraków
2 korniszony (ja brałam ogórki konserwowe)
1 łyżeczka posiekanego koperku
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
Sos
2 łyżki octu winnego
4 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Buraki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, zalać zimną wodą i ugotować pod przykryciem.
Kiedy są miękkie odcedzić i jeszcze ciepłe obrać. Ostudzić. Buraki i ogórki pokroić w kosteczkę wielkości 1 cm.
Przygotować sos: rozetrzeć sól i pieprz z octem. Dodać jogurt i wymieszać.
Do buraków dodać ogórki i szczypiorek. Zalać sosem. Przełożyć do salaterki i posypać koperkiem.
II wersja tej sałatki może być z dodatkiem 50 dkg ugotowanych ziemniaków pokrojonych w kostkę. Wtedy przygotowujemy podwójną ilość sosu, a nawet trochę więcej, bo wypróbowałam obie wersje.
Można też, zamiast szczypiorku dać drobno posiekaną dymkę - w wersji z ziemniakami nawet 2 cebulki.
Sałatka doskonała jest sama, jako dodatek do chleba z serami białym lub żółtym, a wersja z ziemniakami pasuje do smażonych mięs.