- Sty 2, 2008
- 12,904
- 7,400
- 113
Przepis pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej – Kulinarny Atlas Świata (kuchnia węgierska). Danie to robi moja druga połowa, co ja do naleśników mam dwie lewe ręce.
Naleśniki:
20 dag mąki
1 jajko
2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody mineralnej (gazowanej)
sól i cukier – do smaku
tłuszcz do smażenia
Składniki naleśników (oprócz wody) zmiksować, dodać wodę mineralną i odstawić na godzinę.
Nadzienie:
1/2 kg półtłustego białego sera
1 jako
skórka otarta z 2 cytryn
2 małe cukry waniliowe
4 łyżki cukru
Dodatkowo:
1/2 kostki masła
2 szklanki kwaśnej śmietany 22%
cukier (po 2 łyżki na każdą warstwę naleśników)
15 dag rodzynek (namoczonych wcześniej w mleku)
Składniki nadzienia utrzeć. Naleśniki posmarować nadzieniem i zwinąć w rulony. Żaroodporne naczynie posmarować masłem i posypać cukrem. Ułożyć warstwę naleśników, na nich wiórki masła i rodzynki. Posyp 2 łyżkami cukru i rozprowadzić na wierzchu śmietanę. Na to kolejne warstwa: naleśniki, masło, rodzynki, cukier, śmietana itd., aż do wyczerpania składników. Całość kończy masło, cukier i śmietana.
Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Piec ok. 30 minut, aż wszystko zacznie bulgotać. Zdjąć folię i zapiekać jeszcze 15 minut, aby na wierzchu powstała chrupiąca skórka.
Modyfikacje:
- połowę rodzynek można dać do nadzienia
- masła i cukru pomiędzy warstwy można dać mniej.
Naleśniki:
20 dag mąki
1 jajko
2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody mineralnej (gazowanej)
sól i cukier – do smaku
tłuszcz do smażenia
Składniki naleśników (oprócz wody) zmiksować, dodać wodę mineralną i odstawić na godzinę.
Nadzienie:
1/2 kg półtłustego białego sera
1 jako
skórka otarta z 2 cytryn
2 małe cukry waniliowe
4 łyżki cukru
Dodatkowo:
1/2 kostki masła
2 szklanki kwaśnej śmietany 22%
cukier (po 2 łyżki na każdą warstwę naleśników)
15 dag rodzynek (namoczonych wcześniej w mleku)
Składniki nadzienia utrzeć. Naleśniki posmarować nadzieniem i zwinąć w rulony. Żaroodporne naczynie posmarować masłem i posypać cukrem. Ułożyć warstwę naleśników, na nich wiórki masła i rodzynki. Posyp 2 łyżkami cukru i rozprowadzić na wierzchu śmietanę. Na to kolejne warstwa: naleśniki, masło, rodzynki, cukier, śmietana itd., aż do wyczerpania składników. Całość kończy masło, cukier i śmietana.
Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Piec ok. 30 minut, aż wszystko zacznie bulgotać. Zdjąć folię i zapiekać jeszcze 15 minut, aby na wierzchu powstała chrupiąca skórka.
Modyfikacje:
- połowę rodzynek można dać do nadzienia
- masła i cukru pomiędzy warstwy można dać mniej.